Filiala Suceava a Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, din care fac parte aproximativ 90 de medici, și-a declarat solidaritatea cu greva japoneză declanșată ieri de conducerea centrală a organizaţiei.
Liderul de sindicat dr. Anca Brădăţan, medic în UPU-SMURD Suceava, ne-a declarat că nemulţumirile medicilor suceveni sunt legate de legea salarizării, nu de condiţiile de muncă. ”Noi avem condiţii de muncă la standarde înalte. Doar celelalte puncte din protest ne interesează. Participarea la protest este opţiunea fiecărui medic, la fiecare cameră de gardă sunt banderole, fiecare decide dacă o poartă sau nu. Recunosc că eu nu am văzut azi vreun medic cu banderolă”, a afirmat dr. Anca Brădăţan.
Solicitările medicilor se referă la reglementările privind salarizarea unitară, acordarea sporurilor calculate la salariul efectiv, la faptul că normele de muncă și pauzele nu sunt respectate și că nu sunt suficienţi medici în sistemul sanitar, ceea ce duce la un program de muncă mult mai încărcat pentru medicii care lucrează în România.
Conducerea Spitalului de Urgenţă apreciază că medicii nu au motive să protesteze
Managerul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, ne-a declarat că în opinia sa medicii din spitalul pe care îl conduce nu au motive pentru a intra în grevă. ”Toate sporurile sunt acordate la maximum, salariile sunt aliniate, conform legii, toate secţiile sunt renovate și modernizate, personalul este acoperitor, peste 90% din statul de funcţii este ocupat. Nu cred că la Suceava se pot plânge de condiţiile de muncă”, a spus Rîmbu.
Solidari cu medicii din sistemul de stat se declară și medicii de familie suceveni. Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, dr. Irina Franciuc, ne-a declarat că la nivelul organizaţiei s-a decis ca de ieri medicii de familie să poarte o banderolă albastră în semn de solidaritate cu ceilalţi medici din sistem. ”Eu port banderola, asistentele mele la fel. Dacă până joi nu se rezolvă nimic, va fi un miting de amploare la București”, a afirmat medicul. Potrivit acestuia, medicii de familie au propriile lor nemulţumiri legate de adoptarea hotărârii de guvern privind Contractul-cadru 2016 – 2017 semnat de CNAS și Ministerul Sănătăţii. În această săptămână reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara se reunesc la București și vor stabili dacă vor accepta contractul, pe care îl consideră înjositor, sau vor refuza să îl semneze.
Organizarea grevei japoneze începând cu data de 21 martie a.c. a fost decisă de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România - CFSMR și Federaţia Sindicală Hipocrat din România - FS Hipocrat, membre CNS Cartel ALFA.