Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2016 - Anul XXI, nr. 68 (6181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Dacă depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş rămâne blocat, Consiliul Judeţean are de restituit peste 27 de milioane de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia depozitului ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş, din comuna Pojorâta, este în continuare incertă. Am solicitat clarificări în această privinţă la Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsul ministrului Carmen Aura Răducu a fost că situaţia proiectului va putea fi stabilită după finalizarea procedurilor legale şi pronunţarea instanţei de judecată în dosarul constituit în urma contestaţiei formulate de Consiliul Judeţean Suceava împotriva deciziei civile nr. 182/2016 a Curţii de Apel Cluj. La data de 1 martie a.c., Consiliul Judeţean Suceava, în calitate de beneficiar al proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava, a formulat o contestaţie în anulare împotriva deciziei civile nr. 182/2016 prin care a solicitat anularea deciziei contestate şi în rejudecare respingerea recursului şi suspendarea executării deciziei.

”Din punct de vedere financiar, în cazul în care indicatorii proiectului aferenţi depozitului de la Pojorâta nu vor fi atinşi în conformitate cu prevederile Aplicaţiei de finanţare, autoritatea de management va fi în situaţia de a recupera sumele rambursate beneficiarului CJ Suceava pentru cheltuielile din contractul de lucrări nr. 1545/25.01.2013 Construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului”, a arătat ministrul Răducu.

 

Blocajul de la Pojorâta nu afectează eligibilitatea întregului proiect SMID

Potrivit ministrului, progresul fizic al lucrărilor la depozitul de la Pojorâta în momentul de faţă este de aproximativ 95%. Operarea depozitului va fi posibilă doar în condiţiile finalizării lucrărilor şi după delegarea operării acestuia în condiţiile legii. Referitor la ce se va întâmpla cu lucrările de la depozitul de la Pojorâta deja executate, Autoritatea de Management POS Mediu va lua măsurile impuse în urma finalizării procedurilor legale şi pronunţării instanţei de judecată în acest dosar.

Întrebată dacă prin decizia Curţii de Apel Cluj este afectată eligibilitatea proiectului SMID Suceava în ansamblul său, ministrul Carmen Aura Răducu a afirmat că ”la momentul de faţă, nu se pune problema declarării proiectului în ansamblul său ca fiind neeligibil”. 

În cazul în care la depozitul de la Pojorâta nu va putea fi finalizat proiectul finanţat din bani europeni şi se va ajunge în situaţia recuperării unor sume rambursate în cadrul proiectului, ”acestea vor trebui returnate de Consiliul Judeţean Suceava, care este beneficiarul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava şi al finanţării europene nerambursabile”, după cum a precizat ministrul Fondurilor Europene.

 

Conform contractului, în martie 2016 lucrările trebuiau finalizate

Contractul de lucrări pentru construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului  (produs format în mare parte prin infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri), a fost semnat la data de 25 ianuarie 2013. Ordinul de începere s-a emis în data de 4 martie 2013, cu termen de finalizare martie 2016. Obiectul contractului îl constituie construirea unui depozit ecologic cu  capacitate de 0,39 Mt, construirea staţiei de tratare levigat şi achiziţie de utilaje pentru operare depozit. Contractul a fost semnat cu asocierea dintre firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037.

Mai menţionăm că prin decizia Curţii de Apel Cluj nr. 182/2016 a fost anulată Hotărârea Consiliului Local a comunei Pojorâta nr. 64/09.08.2010 prin care terenul pe care s-a construit depozitul a fost dat în administrarea Consiliului Judeţean, pe durata execuţiei lucrărilor. Motivaţia instanţei a fost aceea că populaţia din zonă nu a fost consultată atunci când a fost aleasă locaţia pentru acest depozit de deşeuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş rămâne blocat, Consiliul Judeţean are de restituit peste 27 de milioane de lei.
 Vizualizări articol: 2925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Dacă depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş rămâne blocat, Consiliul Judeţean are de restituit peste 27 de milioane de lei2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
(22 mar 2016, 14:31:38
Pasul Mestecăniş este situat în Obcinele Bucovinei, zonă considerată inima Bucovinei. Pe localnicii din Pojorâta, cuvântul ecologic nu îi linişteşte. Crescători de animale, culegători de fructe de pădure şi de ciuperci, apicultori şi o parte dintre ei furnizori de servicii turistice, locuitorii din împrejurimile gropii de gunoi ecologice se tem că traiul lor de zi cu zi va avea de suferit din cauza deşeurilor. "Populaţia din zonă nu a fost consultată, ci informată. Groapa asta este la 860 de metri de prima casă din satul nostru şi este chiar lângă drum. Nimeni nu a mai pus gunoaie la o asemenea altitudine, poate doar cei din Bolivia sau Peru, care au altitudini de 3.000 de metri. La noi s-au găsit să distrugă un ecosistem întreg, un munte. Curge tot pietrişul adus de ei, mai ales la ploi. Astfel s-au mai distrus alte 5-6 hectare de teren care nu intră în perimetrul gropii. Te cruceşti de ce este", afirmă inginerul Samuilă Aristide Maxim, unul dintre sătenii din Valea Putnei, ce ţine de comuna Pojorâta.
2.   Groapa de gunoi-poarta de intrare catre manastiri trimis de
(22 mar 2016, 14:36:57
Ziarul Gandul a lansat petitia "Opriţi construirea gropii de gunoi din vârful muntelui! "pe care si eu am semnat-o.De asemenea face o ampla analiza despre DEZASTRUL ECOLOGIC DIN INIMA BUCOVINEI.în 2013, a fost semnat contractul de 6,3 milioane de euro fără TVA. Semnatarul contractului de amenajare a gropii ecologice de gunoi a fost Cătălin Nechifor. Licitaţia pentru proiect a fost începută de Gheorghe Flutur.În 2007, Consiliul Judeţean Suceava, condus de pesedistul Gavril Mîrza, a aprobat Hotărârea nr.12 privind arondarea localităţilor din judeţ la două depozite zonale de deşeuri.iN MARTIE 2007, Gavril Mîrza a trimis Consiliului Local al comunei Pojorâta adresa nr. 2826 prin care a cerut 10 hectare de teren pentru crearea Depozitului Ecologic de Deşeuri Pojorâta în zona Mestecăniş.Fostul preşedinte CJ Suceava în perioada 2008 – 2012, Gheorghe Flutur, în prezent senator şi secretar general al PNL, este cel care a semnat, în aprilie 2011, cu Comisia Europeană, contractul de finanţare pentru ecologizarea deşeurilor din Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chec de post cu morcovi și fructe Este pufos și savuros, atât de bun încât nici nu veți crede că este un preparat de post.Avem nevoie de:O cană cu zahăr tos, o cană cu ulei, o cană cu morcov ras, o cană cu măr ras, o portocală, un pumn de stafide, o lingură rom sau... Citeşte