Situaţia depozitului ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş, din comuna Pojorâta, este în continuare incertă. Am solicitat clarificări în această privinţă la Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsul ministrului Carmen Aura Răducu a fost că situaţia proiectului va putea fi stabilită după finalizarea procedurilor legale şi pronunţarea instanţei de judecată în dosarul constituit în urma contestaţiei formulate de Consiliul Judeţean Suceava împotriva deciziei civile nr. 182/2016 a Curţii de Apel Cluj. La data de 1 martie a.c., Consiliul Judeţean Suceava, în calitate de beneficiar al proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava, a formulat o contestaţie în anulare împotriva deciziei civile nr. 182/2016 prin care a solicitat anularea deciziei contestate şi în rejudecare respingerea recursului şi suspendarea executării deciziei.
”Din punct de vedere financiar, în cazul în care indicatorii proiectului aferenţi depozitului de la Pojorâta nu vor fi atinşi în conformitate cu prevederile Aplicaţiei de finanţare, autoritatea de management va fi în situaţia de a recupera sumele rambursate beneficiarului CJ Suceava pentru cheltuielile din contractul de lucrări nr. 1545/25.01.2013 Construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului”, a arătat ministrul Răducu.
Blocajul de la Pojorâta nu afectează eligibilitatea întregului proiect SMID
Potrivit ministrului, progresul fizic al lucrărilor la depozitul de la Pojorâta în momentul de faţă este de aproximativ 95%. Operarea depozitului va fi posibilă doar în condiţiile finalizării lucrărilor şi după delegarea operării acestuia în condiţiile legii. Referitor la ce se va întâmpla cu lucrările de la depozitul de la Pojorâta deja executate, Autoritatea de Management POS Mediu va lua măsurile impuse în urma finalizării procedurilor legale şi pronunţării instanţei de judecată în acest dosar.
Întrebată dacă prin decizia Curţii de Apel Cluj este afectată eligibilitatea proiectului SMID Suceava în ansamblul său, ministrul Carmen Aura Răducu a afirmat că ”la momentul de faţă, nu se pune problema declarării proiectului în ansamblul său ca fiind neeligibil”.
În cazul în care la depozitul de la Pojorâta nu va putea fi finalizat proiectul finanţat din bani europeni şi se va ajunge în situaţia recuperării unor sume rambursate în cadrul proiectului, ”acestea vor trebui returnate de Consiliul Judeţean Suceava, care este beneficiarul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava şi al finanţării europene nerambursabile”, după cum a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Conform contractului, în martie 2016 lucrările trebuiau finalizate
Contractul de lucrări pentru construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului (produs format în mare parte prin infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri), a fost semnat la data de 25 ianuarie 2013. Ordinul de începere s-a emis în data de 4 martie 2013, cu termen de finalizare martie 2016. Obiectul contractului îl constituie construirea unui depozit ecologic cu capacitate de 0,39 Mt, construirea staţiei de tratare levigat şi achiziţie de utilaje pentru operare depozit. Contractul a fost semnat cu asocierea dintre firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037.
Mai menţionăm că prin decizia Curţii de Apel Cluj nr. 182/2016 a fost anulată Hotărârea Consiliului Local a comunei Pojorâta nr. 64/09.08.2010 prin care terenul pe care s-a construit depozitul a fost dat în administrarea Consiliului Judeţean, pe durata execuţiei lucrărilor. Motivaţia instanţei a fost aceea că populaţia din zonă nu a fost consultată atunci când a fost aleasă locaţia pentru acest depozit de deşeuri.
(22 mar 2016, 14:31:38