Peste o sută de copii cu dizabilităţi din judeţ, care nu sunt internaţi în centre de plasament, nu sunt instituţionalizaţi, sunt ajutaţi la domiciliu de cele trei echipe mobile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, compuse din logopezi, psihologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi. „Salvarea” pentru aceşti minori, care se luptă cu viaţa lângă părinţi de multe ori neinstruiţi, care nu ştiu ce să facă cu ei în momente critice, vine de la specialiştii echipelor mobile, cu puncte de lucru în mai multe zone ale judeţului. Pe lângă cei 110 copii bolnavi care locuiesc alături de părinţii lor şi care simt dragostea acestora, dar au nevoie de specialişti pentru a face progrese, sunt şi foarte mulţi copii cu dizabilităţi, dar singuri, lipsiţi de afecţiunea celor mari, sunt copii obligaţi să crească şi să se educe lângă rude de grade diferite, lângă vecini sau chiar lângă străini.
Nu numai copiii beneficiază de servicii de specialitate (logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică şi socială, recuperare), ci şi familiile acestora (transfer competenţe şi cunoştinţe specialist-familie în ceea ce priveşte metodele eficiente de recuperare, terapie). Specialiştii fac vizite de cel puţin două ori pe lună la copil acasă şi le lasă părinţilor, unde este cazul, obiecte şi instrumente necesare terapiei individuale pentru minor. Unii copii sunt născuţi cu dizabilităţi şi se luptă cu viaţa lângă părinţii lor, care, de multe ori, nu ştiu cum să-şi ajute copiii aflaţi în suferinţă şi au nevoie de sfatul specialiştilor.
Promovarea serviciilor oferite copiilor cu dizabilități
Trei echipe mobile au organizat activităţi practice cu părinţi care au în îngrijire copii cu deficienţe severe şi moderate şi sprijină integrarea şcolară a copiilor cu dizabilităţi. Specialiştii echipelor mobile sucevene au distribuit în comunitate pliante cu serviciile oferite și au organizat întâlniri la nivelul comunităților locale în vederea promovării serviciilor oferite copiilor cu dizabilități, la care au participat profesori, elevi, asistenți sociali, preoți, salariați ai primăriilor. Cu ocazia Zilelor Asistenței Sociale a fost organizată o acțiune în cadrul căreia a fost prezentată tema “Ritmul persoanei cu dizabilități“, la care au participat actori sociali, artiști și speakeri motivaționali. Tot în cadrul acestei acțiuni, un grup de beneficiari cu dizabilități din centrul de zi au participat la activitatea “Abilitate și ritm în dezvoltarea persoanei cu dizabilități“.
2.347 de copii încadraţi într-un grad de handicap
DGASPC Suceava are în evidenţă 2.347 de copii încadraţi într-un grad de handicap, care, anul trecut, au fost evaluați medical, au beneficiat de consiliere socială și de suport și pentru care au fost întocmite planuri de recuperare individualizat (1.015 copii cu grad de handicap grav, 817 copii cu grad de handicap accentuat, 499 de copii cu grad de handicap mediu şi 16 copii cu grad de handicap uşor). Din cei 2.347 de copii încadraţi într-un grad de handicap, 548 suferă de afecţiuni neurologice, 671 au afecţiuni psihiatrice, 253 sunt diagnosticaţi cu autism, 111 au handicap locomotor, 148 sunt nevăzători, 76 au afecţiuni auditive, cinci au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA, 144 au afecţiuni genetice şi 391 suferă de alte afecţiuni.
Anul trecut, 2.207 copii cu dizabilități au fost evaluați medical, li s-a întocmit planul de recuperare individualizat și li s-a acordat servicii de consiliere socială și de suport. Specialiştii DGASPC Suceava au întocmite fișe de monitorizare pentru 271 de copii (236 la sediul DGASPC Suceava și 35 la domiciliul acestora) și au acordat servicii de consiliere pentru familiile acestora. Specialiști din cadrul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități/TSA și psihoterapie au întocmit planuri de intervenție personalizată și au acordat servicii de specialitate pentru 46 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (consiliere, terapie, transfer competențe către părinți).
Cei mai mulţi minori bolnavi din judeţ au vârste cuprinse între 7-13 ani
În urma serviciilor de specialitate oferite de specialiștii din centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități/TSA și psihoterapie, un copil diagnosticat cu note autiste a fost orientat către învățământul de masă, un copil cu sindrom Down a fost înscris la grădinița de masă cu program prelungit și trei copii diagnosticați cu autism au fost orientați către învățământul special. Numărul băieţilor cu gard de handicap este de 1.412 şi cel al fetelor este de 935. Cei mai mulţi minori bolnavi din judeţ au vârste cuprinse între 7-13 ani (1.107), 14-17 ani (668), 3-6 ani (428), 0-2 ani (144). DGASPC Suceava are în evidență 324 de copii/tineri încadrați într-un grad de handicap, care beneficiază de măsuri speciale de protecție (113 copii cu grad de handicap grav, din care 90 sunt în plasament în centre de tip rezidenţial public, 150 cu grad de handicap accentuat, din care 68 sunt în plasament la asistenţi maternali profesionişti, 61 cu grad de handicap mediu, din care 37 sunt crescuţi tot de „părinţi de profesie”). În cadrul DGASPC Suceava funcționează cinci centre de recuperare destinate copiilor cu dizabilități, de serviciile cărora au beneficiat 233 de minori din comunitate și din sistemul de protecție.