La Colegiul Tehnic„Mihai Băcescu” a avut loc, în perioada 15-18 martie, a doua reuniune transnaţională din cadrul proiectului TOGETHER WE CAN, proiect de parteneriat strategic, finanţat prin programul Erasmus + al Comisiei Europene, acţiunea cheie KA 2. Parteneriatul reuneşte şcoli din Macedonia, Italia, Polonia, Lituania, Turcia şi România şi este coordonat de Zemedelska Profesionalna Gimnazia „Kliment Timiryazev” din Sandanski, Bulgaria, la reuniunea de la Fălticeni participând reprezentanţi ai tuturor şcolilor din cele şase ţări partenere în proiect.
Deschiderea activităţilor a avut loc miercuri, la Sala multimedia a colegiului, printre invitaţi numărându-se prof. Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul Ghiorghi Cornea. Echipa de proiect de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” este formată din Raluca Suciu - coordonator, Claudia Suseanu, Magdalena Chiţu, Vergilia Bacalu, Lucian Maleş, care, alături de directoarele adjunct Silvia Chirilă şi Mariana Ţuca, au contribuit la organizarea şi desfăşurarea reuniunii de proiect. Elevii din grupul ţintă al proiectului au întâmpinat participanţii cu mărţişoare realizate manual, cu acronimul proiectului.
Pe timpul şederii la Fălticeni, oaspeţii din cele şase ţări au vizitat şcoala organizatoare a evenimentului şi au participat la prezentări şi ateliere de lucru pe tematica proiectului, au împărtăşit exemplele de bună practică între ţările partenere, au avut loc mese rotunde privind particularităţile sistemelor de învăţământ din ţările de provenienţă ale participanţilor în ceea ce priveşte educaţia pentru sănătate, ateliere de lucru şi discuţii concrete privind activităţile viitoare ce trebuie întreprinse de fiecare şcoală participantă în proiect, dar şi alte aspecte practice ce ţin de derularea proiectului la înalt standard calitativ, în acord cu obiectivele acestuia.
Aşa cum am aflat de la prof. Claudia Suseanu, directoarea Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, scopul proiectului, care se derulează până în august 2017, este de a combate consumul de tutun şi droguri, precum şi obiceiurile nesănătoase obişnuite ale elevilor prin dezvoltarea unui program de prevenţie şi implicarea elevilor în programe care promovează un stil de viaţă sănătos.
“Cu siguranţă acest proiect va avea un impact deosebit atât printre membrii instituţiilor implicate, cât şi în comunităţile locale partenere în contextul promovării unui stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor, a deschiderii către beneficiile oferite de astfel de schimburi de experienţă, în cadrul programului Erasmus+”, a precizat prof. Claudia Suseanu.