Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 100.000 de lei, fiind trimişi în judecată trei inculpaţi. Doi dintre ei, Mihai-Marius Babici şi Constantin Mihai Chirilă, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în timp ce Silvestru Grosu va răspunde pentru infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală.
Ancheta procurorilor începe încă din anul 2008, când Silvestru Grosu, în calitate de administrator al unei societăţi, a ridicat de la Inspectoratul de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava un bloc de avize de însoţire primar pentru transportul de lemn rotund, un bloc de avize secundare pentru transportul de cherestea, precum şi un registru de evidenţă a masei lemnoase.
Din ancheta procurorilor rezultă că, în perioada 2009-2010, inculpatul a procurat şi a pus la dispoziţia unor agenţi economici din judeţul Suceava „în alb” sau „completate personal”, un număr de 224 de avize de însoţire, primare sau secundare, în care societatea sa apărea ca emitent, dar care, a rezultat din cercetări, nu aparţineau legal firmei emitente.
„Prin consemnarea fictivă de livrări de material lemnos către societăţile comerciale beneficiare, precum şi prin înmânarea de avize în alb, formulare de facturi şi chitanţe, toate ştampilate în numele societăţii, inculpatul Grosu Silvestru a avut cunoştinţă că acestea urmau a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
În aceste condiţii, pentru faptele amintite mai sus, Silvestru Grosu a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală. Procurorii au stabilit că principalul beneficiar al acestor manevre a fost inculpatul Mihai Marius Babici. Acesta este acuzat că, în perioada februarie 2010 – iulie 2010, a înregistrat cheltuieli nereale în valoare totală de 287.583 lei privind achiziţionarea cantităţii de 1.696,38 metri cubi lemn rotund răşinoase de la societatea lui Grosu, fără a primi şi transporta materialul lemnos consemnat pe cele 8 avize de însoţire ce apar emise de societate. În acest mod, susţin procurorii, inculpatul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 100.654 de lei. Suma constă în impozit pe profit şi TVA
O parte importantă din prejudiciu a fost recuperată
Din prejudiciul de peste 100.000 de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a recuperat suma de 71.717 lei.
Un alt afacerist cu lemn, Mihai Constantin Chirilă, este acuzat că, tot cu complicitatea lui Silvestru Grosu, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 27.815 lei, reprezentând impozit pe profit, din care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Suceava a recuperat suma de 1.370 de lei.
În cazul acestuia din urmă, prin ordonanţă, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Chirilă. Este vorba de o locuinţă cu anexe gospodăreşti.
Dosarul se va judeca, în prima sa fază, la Tribunalul Suceava.
Cei trei inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.