Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2016 - Anul XXI, nr. 65 (6178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obligaţii împovărătoare

Transporturi monitorizate prin GPS şi raportări zilnice în SUMAL, pentru firmele din domeniul exploatării masei lemnoase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă iniţiativă venită din partea Ministerului Mediului, prin care autorităţile vor să fie urmărite prin satelit camioanele care transportă lemn din pădurile României, iar agenţii economici din domeniul exploatării masei lemnoase să fie obligaţi să facă zilnic rapoarte în SUMAL – programul considerat a fi „Radarul Pădurilor”, stârneşte nemulţumirea forestierilor suceveni.

Agenţii economici din domeniul exploatării masei lemnoase, reuniţi în şedinţa periodică a Asociaţiei Forestierilor din România – sucursala Suceava, s-au arătat indignaţi de faptul că statul vine să le impună noi obligaţii, care înseamnă cheltuieli suplimentare, dar şi timp pierdut cu completarea de hârtii, în loc să ia măsuri pentru a stopa tăierile ilegale din pădure.

„Cine plăteşte pentru a fi pus GPS pe fiecare maşină şi pentru monitorizarea acestora? Şi de ce să dăm raportări zilnice în SUMAL, dacă nu avem nici o activitate? În loc să-i ia în vizor pe cei care taie ilegal pădurile, se iau tot de noi, cei care ne desfăşurăm activitatea legal şi avem de respectat o mulţime de restricţii şi obligaţii”, au spus forestierii suceveni, care au discutat problema cu preşedintele ASFOR la nivel naţional, Nicolae Ţucunel, precum şi cu cei din conducerea sucursalei Suceava.

„Nu este suficient să faci control în drum şi în curtea fabricii, furtul de lemn trebuie oprit acolo unde s-a produs, în pădure”, consideră reprezentanţii ASFOR Suceava, care cer guvernanţilor să fie consultaţi înainte de a se da legi care să le afecteze activitatea.

Nemulţumirile lor vin şi pe fondul unei perioade grele pentru forestieri, care, timp de mai mult de trei luni de zile, pe fondul crizei lemnului, nu au avut activitate, ceea ce le-a generat doar pierderi.

Un dispozitiv GPS costă între 60 şi 100 de euro, la care se mai adaugă încă 20 de euro pentru montaj. Monitorizarea mai costă în jur de şapte euro de maşină pe lună, încât, pentru cei care deţin mai multe utilaje, investiţia se ridică la câteva mii de euro, bani necesari pentru achitarea salariilor angajaţilor.

 

Urmărire prin satelit, pentru a fi găsiţi cei ce păcălesc „Radarul pădurilor”

După ce a înfiinţat, cu costuri uriaşe, programul „Radarul pădurilor”, a cărui eficienţă nu justifică deocamdată costurile, Ministerul Mediului vrea să pună GPS pe camioanele care transportă lemn din pădurile din România. În lupta cu defrişările ilegale autorităţile vor ca toate firmele care exploatează pădurile şi transportă lemn să îşi doteze maşinile cu sisteme de urmărire prin satelit, după ce şi-au dat seama că sistemul este păcălit în zonele unde nu există semnal.

Mai mult, pentru a putea controla mai bine situaţia defrişărilor, autorităţile vor să angajeze şi mai mulţi oameni în Garda Forestieră (fostul ITRSV), iar salariile acestora pot ajunge şi la 5.000 de lei, pentru a nu fi tentaţi să se lase corupţi. Ministerul Mediului ameninţă că va anula avizele de exploatare ale firmelor care taie ilegal masă lemnoasă, dar, deocamdată, măsura nu a fost aplicată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transporturi monitorizate prin GPS şi raportări zilnice în SUMAL, pentru firmele din domeniul exploatării masei lemnoase.
 Vizualizări articol: 2772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Transporturi monitorizate prin GPS şi raportări zilnice în SUMAL, pentru firmele din domeniul exploatării masei lemnoase4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Idee trimis de
(18 mar 2016, 11:34:22
Ar fi foarte buna masura, normal ca nu le convine, furtul masiv se face cu un camion, graifer, etc...ce revoltati sunt...cei mai corecti dintre pamanteni..
2.   O smecherie de pacalit oamenii trimis de
(19 mar 2016, 08:39:18
Furtul d elemn din padure, daca se vroia, ATENTIE, DACA SE VROIA oprit, era oprit demult. Sunt sigur ca acest furt e facut cu buna stiinta a autoritatilor, in special aia de la paduri.
CONCLUZIA! Degeaba monitorizeaza TOT COMUNISTII. Pana nu baga la parnaie vreo 10-20 de sefi romsilva si cateva mii de sefi de ocoale, degeaba. Romanul e inventiv, o sa gaseasca metode de trisat si GPS.
SOLUTIA? E cat se poate de simplu.Sa stea o echipa de jandarmi la intrarea gaterelor si sa verifice camioanele cu lemne iar cei fara acte sa li se confiste camioanele iar patronii care fac transportul respectiv, parnaie. Intr-o saptamana e ORDINE.
Ideea insa e ca NU SE VREA. Ce se vrea? Vilute si cabane, masini tari, etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Maioneza de pufuleți ( de post) Este o maioneză reușită, care se leagă frumos, nu prea se întâmplă să se taie și are un gust special, cu ușoară aromă de porumb. Se poate folosi ca atare sau se poate amesteca în ea puțin usturoi, cu care se potrivește de... Citeşte