Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2016 - Anul XXI, nr. 65 (6178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Francofonie

Festivalul „Primăvara Poeţilor”, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Internaţional Francofon „Primăvara Poeţilor”, ediţia a XI-a la Suceava, şi-a deschis porţile luni, 14 martie, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. Elevii liceului s-au întâlnit cu poezia şi muzica la o manifestare culturală dedicată secolului al XX-lea, intitulată „Un secol de poezie”, activitate coordonată de profesoara Ofelia Florentina Ducec. La evenimentul artistic, invitaţii gazdelor au fost Angela Furtună, scriitoare, eseistă, publicistă, critic literar, grafician şi artist vizual, grupul folk „Symbol” de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, condus de profesor Valentin Ianoş, şi partenerii liceului, profesori şi elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava şi de la Școala Gimnazială „Mihai Halunga” Hănţeşti. Scriitoarea Angela Furtună, care coordonează anual manifestările din Bucovina ce fac parte din Programul Francofon Le Printemps des Poetes - Primăvara Poeţilor începând din anul 2006, a vorbit publicului despre mesajul directorului artistic al Festivalului, Jean-Pierre Siméon, care a propus participanţilor ca anul 2016 să se deruleze sub tema „100 de ani de poezie – Marele Secol XX”. El a atras atenţia asupra fenomenului constant şi notabil pe care îl reprezintă poezia, mai ales în ultimul secol. Angela Furtună a subliniat şi faptul că implicarea instituţiilor de învăţământ în acest festival are ca scop promovarea elevilor în actul artistic şi este o modalitate de educaţie a tinerilor.

 

Recital de poezie şi muzică

Manifestarea culturală aşezată sub semnul primăverii, al iubirii şi al poeziei, „Un secol de poezie”, a avut două părţi distincte ce au omagiat lirica franceză şi poezia românească. Programul oferit de profesoara Titiana Sevaciuc şi de elevii Teodora Secrieru şi Domnica Lucaciuc l-a avut în centru pe Robert Desnos, a cărui viaţă şi operă a fost evocată. „Paul Eluard – De l’amour a  la liberté”, program organizat de  profesoara Daniela Sandu, a fost un prilej pentru auditoriu de a se întâlni cu poezia şi pictura suprarealistă. Viaţa şi opera artistului francez în prezentare PPT a fost punctată de poezii ale artistului în interpretarea sensibilă a elevilor: „Je ne sais pas seul” (Mihaela Costea şi Diana Gherasim, clasa a IX-a), „Liberté” (Naomi Flutur, Mariana Zaharie, Olivia Enachi, clasa a XI-a), Je t’aime (Narcis Horghidan, Rodica Capră, clasa a IX-a). „Ritm şi metaforă – Omagiu liricii româneşti” a însemnat întâlnirea cu poeţii George Bacovia, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, într-un moment poetic susţinut de elevii claselor a IX-a. Grupul vocal „Româncuţele”, condus de profesoara Elena Stănescu, a oferit publicului momente de încântare prin melodiile „Codrule, codruţule” şi „Răsai” pe versuri de Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. S-a remarcat eleva din clasa a XI-a D, Iuliana Harii, care a interpretat „Ploaie în luna lui Marte” pe versuri de Nichita Stănescu. Manifestarea a continuat cu versuri de mare sensibilitate rostite de Angela Furtună din propria creaţie. Profesoara Ofelia Florentina Ducec, coordonatoarea întregii activităţi, a completat că microrecitalul de muzică folk al grupului „Symbol” de la Colegiul de Artă „Ciprian  Porumbescu”, condus de profesorul Valentin Ianoş, cu muzică din repertoriul artiştilor Mircea Baniciu şi Nicu Alifantis, a entuziasmat publicul, căldura aplauzelor alungând astfel frigul de afară. Activitatea de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” a marcat astfel, cu mult entuziasm şi dezinvoltură, <Primăvara Poeţilor 2016>.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Primăvara Poeţilor”, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul „Primăvara Poeţilor”, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Maioneza de pufuleți ( de post) Este o maioneză reușită, care se leagă frumos, nu prea se întâmplă să se taie și are un gust special, cu ușoară aromă de porumb. Se poate folosi ca atare sau se poate amesteca în ea puțin usturoi, cu care se potrivește de... Citeşte