Doi copii din Câmpulung Moldovenesc, Daniel Petroiu, în vârstă de 10 ani, şi Ștefănel Leancă, de aceeaşi vârstă, au fost diagnosticaţi cu tetrapareză spastică şi au nevoie urgent de intervenţii chirurgicale la o clinică din Chişinău. Costul operaţiei este de 1.850 de euro, bani de care cele două familii nu dispun. Cele două cazuri sunt instrumentate de specialiștii Echipei Mobile Gura Humorului, din cadrul Direcției Generalede Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, din anul 2009, odată cu înființarea Serviciului Echipe Mobile, care ne-au confirmat faptul că minorii necesită sprijin umanitar pentru a putea ajunge la clinica din Republica Moldova. Periodic, cei doi copii beneficiază de recuperări kinetoterapeutice la domiciliu, iar familiile acestora beneficiază de consiliere psihosocială. Brînduşa Sorina Bialy, şef Serviciu Echipe Mobile, ne-a spus că de ceva timp acești copii au intrat într-un program de ședințe de masaj și kinetoterapie în cadrul Asociației Umanitare ,,Freamăt de Speranță” din Câmpulung Moldovenesc, asociație înființată de Anca Crăciun, mama copilului-poet Sebastian Crăciun, diagnosticat și el cu tetrapareză spastică. Familiile celor doi copiibolnavi speră într-o minune, speră să ajungă cu copiii la Chişinău, unde ei să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale atât de necesare. Minunea în care îşi pun toate speranţele familiile copiilor bolnavi este să adune, cu sprijinul oamenilor generoşi, banii necesari interveţiilor chirurgicale, cei 1.850 de euro pentru fiecare copil.
Suferind de la o vârstă fragedă
Născut în anul 2006, Daniel Petroiu,fiul lui Niculai și al Elenei, a fost primit cu bucurie în familie şi nu se gândea nimeni că are probleme de sănătate până la vârsta de 6 luni. Părinții au observat atunci că Daniel ar avea ceva probleme de sănătate, au consultat mai mulți medici, iar în scurt timp căutările și întrebările lor au primit un răspuns cutremurător: tetrapareză spastică. “La 3 ani, Daniel a suportat prima operație la mușchii abductivi și la tendoane, la București, la Spitalul <Marie Curie>, două RMN-uri, recuperări la București, Sibiu, Oradea şi multeinternări”, ne-au povestit părinţii lui Daniel. Ei au aflat şi de Fundația IKON din Galați, de unde au primit îndrumare spre Chișinău, pentru o intervenție care a fost de ajutor multor copii care aveau același diagnostic ca şi Daniel (Miofibrotomie Subcutanatăpe Etape, dupămetoda profesorului Ulzibat din Moscova). Pe 22 noiembrie 2014, Daniel a fost operat la Chișinău, iar în anul 2015 a făcut recuperări la Alba Iulia, Techirghiol, Oradea şi a început să pășească, să lucreze cu mâinile. “Deşi evoluţia este bună, în această lună, la un an după prima operație, i s-a recomandat etapa a II-ade intervenție la Chișinău. Două operații și numeroase recuperări în diverse centre sunt mult peste bugetul nostru. Nu mai avembani și pentru această a doua operație, adică 1.850 de euro”, ne-a povestit mama lui Daniel Petroiu.Tatăl băiatuluilucrează în construcții, iar mama primește salariu de însoțitor pentru fiul ei, bani care de-abia ajung pentru traiul zilnic. Daniel este elev în clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 2 “George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc. Are un scaun special pentru a putea participa la orele de curs, iarînvățătoareaCălinescu Anca se ocupă foarte mult de el. La fel şi colegii de clasă îi sar în ajutor la nevoie. Daniel speră ca în cel mai scurt timp să devinăautonom, să se poată descurca și singur, să fie la fel ca şi colegii săi. Toate astea se pot întâmpla dacă va fi ajutat să facă cea de-a doua operaţie la clinica din Chişinău. Părinții lui Daniel nu învinuiesc pe nimeni, nu se consideră nedreptățiți, se gândesc doar că pe 18 mai anul acesta trebuie să fie la Chișinău cu Daniel pentru a doua operație. Speranța lor este doar la Dumnezeu, dar Dumnezeu lucrează prin oameni.
Nu îşi permit operaţia
Cel de-al doilea copil din Câmpulung Moldovenesc, Ștefănel Leancă, care suferă detetrapareză spastică, este fiul luiIulian Dorin și al Adrianei. Copilul s-a născut acum zece aniprin operație de cezariană.Dupăcum povesteşte mama băiatului, „la şasesăptămâni a avut convulsii, după care au urmat treizile de comă. Am stat internată cu el zecezile la Spitalul Județean Suceava, unde a primit tratament, dar, după un an, Ștefănel a avut o nouă criză, mai puternică, şi a fost internat la Spitalul de copii <Sf. Maria>din Iași, unde a fost diagnosticat cu mai multe boli: tetrapareză spastică, sindrom extrapiramidal, tetraplegie fără autolocomoție, epilepsie senzo-somatică, retard psihic sever.” Minorul primește tratament medicamentos prescris de medicul specialist.Familia lui Ștefănel este foarte modestă: mama primește salariul deînsoțitor pentru Ștefănel, iar tatăl băiatuluilucrează cu ziua. Ştefănel mai are două surori, una în vârstă de5 ani, cealaltă de 15 ani, iar părinţii nu și-au putut permite să meargă cu copilul la recuperări. Singurele recuperări de care a beneficiat minorul au fost cele de la domiciliu, cu Echipa Mobilă de la Gura Humorului, și cele de la Asociaţia „Freamăt de Speranță” din CâmpulungMoldovenesc. Familia lui Ştefănel a primit aceeaşi recomandare ca şi părinţii lui Daniel, să meargă cât mai repede la clinica din Chişinău pentru operaţie. Pentru început, Asociaţia Kontrast-E (preşedinte Brînduşa Sorina Bialy) a donat 1.000 de lei pentru ambele cazuri.
Cei care vor să ajute aceste familii, pe cei doi copii, Daniel şi Ştefănel, să ajungă la Chişinău, pentru a face intervenţia chirurgicală, pot să doneze sume de bani în conturile RO 42 BTRLEURCRT0308584101, RO 92 BTRLRONCRT0308584101 (Asociaţia „Freamăt de speranţă”) şi pot lua legătura cu Anca Crăciun, la numărul de telefon 0727 426 272, familia Petroiu, telefon 0749152447, familia Leancă, telefon 0751 370 579.