Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 18 mar 2016 - Anul XXI, nr. 65 (6178)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Intervenţie chirurgicală

Chirurgii ortopezi suceveni i-au montat, ieri, un genunchi artificial unei femei din Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O echipă de chirurgi ortopezi de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a executat, ieri, o intervenţie chirurgicală extrem de laborioasă, prin care au înlocuit un genunchi complet distrus de artroză, al unei paciente în vârstă de 59 de ani, din Botoşani, cu o proteză metalică din crom-nichel cu platou mobil. Echipa formată din chirurgii Marius Grămadă şi Răzvan Bandac şi anestezistul Dorin Stănescu, de la spitalul din Suceava, împreună cu chirurgul Dan Zaharia, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, a operat mai bine de trei ore pentru a-i reface complet genunchiul femeii şi a-i reda mobilitatea.

Șeful secţiei Ortopedie, dr. Răzvan Bandac, ne-a declarat, înainte de operaţie, că protezarea era absolut necesară deoarece pacienta suferă de o gonartroză avansată, care i-a provocat atrofie musculară, şchiopături şi scurtarea piciorului.

Intervenţia chirurgicală este foarte complexă, presupune nu numai truse chirurgicale şi echipamente specifice, ci şi precizie maximă, după cum a arătat medicul de caz, dr. Marius Grămadă.

De altfel, pentru instrumentarul folosit de cei trei chirurgi pentru operaţia de ieri au fost necesare nu mai puţin de trei mese. Bormaşini, burghie, şuruburi, dălţi, ciocane – fac ca mesele cu instrumentar să arate mai curând ca truse de mecanic, decât unele pe care te-ai aştepta să le vezi într-o sală de operaţie. Pentru localizarea cu precizie a porţiunilor de os care trebuie tăiate, medicii au folosit pentru prima dată aparatura de navigare de tip GPS achiziţionată de spital anul trecut, exact pentru acest tip de intervenţie.

”Măsurătorile reprezintă cea mai delicată parte în artroplastia totală de genunchi pentru că trebuie să fie foarte precise, genunchiul să fie ulterior stabil şi echilibrat şi după operaţie pacientul să poată să se mişte imediat”, ne-a spus dr. Loredana Lazăr, care, la fel ca şi ceilalţi medici ortopezi din secţie, care nu au avut programate intervenţii ieri dimineaţă, şi-a asistat colegii în sală.

 

Până în iulie, spitalul are la dispoziţie 1,57 miliarde de lei vechi pentru proteze

Operaţia s-a executat cu anestezie locală, însă medicul anestezist i-a instalat pacientei un cateter prin care să-i administreze anestezic şi după intervenţie pentru a elimina durerea şi a face recuperarea cât mai uşoară, după cum ne-a explicat dr. Grămadă.

Recuperarea după artroplastia totală de genunchi începe de a doua zi după operaţie, cu kinetoterapeut şi cu atelele motorizate din dotarea spitalului. Kinetoterapeutul spitalului îl învaţă pe pacient exerciţii specifice pentru întărirea musculaturii picioarelor şi creşterea mobilităţii genunchiului pentru a putea merge pe jos şi a face alte activităţi zilnice imediat după operaţie. Trebuie să menţionăm că artroplastia totală de genunchi este una dintre cele mai de succes proceduri în toată medicina.

Este a doua operaţie de protezare a genunchiului care se face la Spitalul de Urgenţă Suceava însă, din păcate, din cauza costurilor mari ale protezelor,  între 5.000 şi 9.000 de lei, nu vor putea fi programate mai mult de una lunar. O proteză totală de genunchi are un cost dublu faţă de una de şold, iar sumele alocate spitalului pentru programul de protezare nu sunt foarte mari.

După ce, anul trecut, medicii suceveni au montat 189 proteze de şold, spitalul a solicitat pentru acest an, Ministerului Sănătăţii, suma de 5,6 miliarde de lei vechi pentru programul de protezare. A primit 1,75 miliarde de lei vechi, care trebuie să-i ajungă până în luna iulie. Managerul Vasile Rîmbu a făcut mai multe demersuri pentru suplimentarea sumei şi este optimist că rezultatele echipei de ortopezi din spitalul pe care îl conduce vor fi un argument suficient de puternic pentru alocarea de mai mulţi bani.

 

Lista de aşteptare pentru o proteză de şold are 30 de nume

Lista de aşteptare pentru montarea unei proteze de şold cuprinde peste 30 de persoane, a declarat şeful secţiei Ortopedie, dr. Răzvan Bandac, iar pacienţii sunt atât din Suceava, cât şi din judeţele Neamţ şi Botoşani şi chiar din Prahova. ”Am avut un pacient din Ploieşti care ne-a spus că a aflat despre noi de pe internet şi a dorit să-i punem aici proteza de şold”, ne-a declarat dr. Bandac.

Ortopedia Spitalului de Urgenţă Suceava beneficiază de dotare de top şi de o echipă tânără şi profesionistă.

Numărul de paturi al secţiei a fost deja mărit de la 35 la 50, managerul preconizând ca până la sfârşitul anului să o extindă la 80 de paturi. De asemenea, vor mai fi amenajate două săli de operaţie, pentru care aparatura există deja. ”Actualul bloc operator nu mai face faţă la numărul foarte mare de intervenţii chirurgicale executate de medicii spitalului nostru”, a declarat Vasile Rîmbu.

În ceea ce priveşte asigurarea cu specialiştii necesari odată cu mărirea capacităţii, Rîmbu a precizat că deja sunt medici interesaţi să vină să lucreze la Suceava.

Echipa care lucrează acum în spital este formată din dr. Răzvan Bandac, medic primar, doctor în ştiinţe medicale cu o experienţă profesională 17 ani, dr. Marius Grămadă, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, experienţă profesională de 8 ani, cu stagii în Belgia; dr. Marius Macovei, medic primar, experienţă profesională 7 ani; dr. Iuliana Hău, medic primar, experienţă profesională 18 ani; dr. Radu Timofeiov, medic primar, stagii în Austria, experienţă profesională 23 de ani; dr. Sorin Petraşuc, medic primar, stagii în Franţa, experienţă profesională 10 ani; dr. Ciprian Puha, medic specialist, experienţă profesională 5 ani; dr. Loredana Lazăr, medic specialist, stagii în Belgia, experienţă profesională 5 ani; dr. Codrin Grunichevici, medic primar, experienţă profesională 18 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chirurgii ortopezi suceveni i-au montat, ieri, un genunchi artificial unei femei din Botoşani.
 Vizualizări articol: 6733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Chirurgii ortopezi suceveni i-au montat, ieri, un genunchi artificial unei femei din Botoşani5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Maioneza de pufuleți ( de post) Este o maioneză reușită, care se leagă frumos, nu prea se întâmplă să se taie și are un gust special, cu ușoară aromă de porumb. Se poate folosi ca atare sau se poate amesteca în ea puțin usturoi, cu care se potrivește de... Citeşte