Afacerile cu lemn nu mai sunt atât de atractive ca în anii anteriori, cea mai bună dovadă fiind nemulţumirile tot mai vizibile ale forestierilor suceveni, care au şi ieşit în stradă, la proteste, în Suceava şi în Bucureşti, dar mai ales faptul că mulţi au început să renunţe la această activitate.
Cea mai recentă analiză a mediului economic din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase, realizată de Asociaţia Forestierilor din România – filiala Suceava, indică faptul că tot mai mulţi agenţi economici din domeniu îşi încetează activitatea.
Astfel, la data de 1 martie 2016 judeţul Suceava are un număr de 526 de firme atestate să lucreze în domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase, în vreme ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul acestora era de 566.
Practic, într-un an de zile, 40 de agenţi economici suceveni au renunţat total la activităţile care implică lucru cu lemnul, adică dublul firmelor din judeţul învecinat, Botoşani, care sunt atestate să lucreze cu „aurul verde”.
„Nu există judeţ în ţară în care să fie o concurenţă atât de mare precum în Suceava, pentru masa lemnoasă care poate fi exploatată de aici. Iar pe lângă numărul foarte mare de agenţi economici suceveni din domeniu, trebuie luaţi în calcul, ca şi concurenţă, agenţii economici din judeţele învecinate – Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Maramureş, care participă la toate licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Suceava”, consideră Nicolae Ţucunel, preşedintele ASFOR, prezent la întrunirea cu forestierii suceveni.
Condiţiile tot mai restrictive şi mai împovărătoare de desfăşurare a activităţilor din domeniul masei lemnoase, dar şi lipsa de materie primă suficientă pentru toţi sunt considerate de asemeni o cauză a declinului acestei industrii.
„Contextul economic în care şi-au desfăşurat activitatea agenţii economici din sectorul forestier este unul dificil, marcat de o concurență acerbă în ceea ce privește accesul la resursa de lemn. Continuă suprataxarea şi impozitarea excesivă a sectorului de exploatare a lemnului în baza OG 6/2013, prin impozitul de 0,5% pe venitul obţinut de societăţile comerciale care deţin un atestat de exploatare”, consideră conducerea ASFOR Suceava, care a precizat că dintr-un volum de cca. 2,4 milioane mc exploatat, prelucrat şi comercializat de agenţii economici suceveni, circa 1,7 milioane mc. sunt importaţi din Ucraina, Rusia, Cehia şi Polonia, beneficiari fiind în special companiile Egger şi Holzindustrie Schweighofer.
Creşterea preţurilor de pornire a licitaţiilor de masă lemnoasă, în ultimii ani, dar mai ales cele de adjudecare, din cauza concurenţei acerbe, este considerată a fi de asemenea una din principalele cauze care vor duce la schimbări majore în acest domeniu.