Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 17 mar 2016 - Anul XXI, nr. 64 (6177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Către Redacţia Cotidianului Monitorul de Suceava

Stimată Redacţie,

Mă numesc Aristide Maxim, sunt locuitor al comunei Pojorâta, satul Valea Putnei, judeţul Suceava. În calitate de cititor fidel al ziarului prin care ne furnizaţi zilnic informaţii utile şi interesante, vă rog să-mi permiteţi să mă adresez dumneavoastră pentru a mi se acorda dreptul constituţional la opinie şi de a pune câteva întrebări şi un drept la replică.

Justific demersul meu în numele cetăţenilor din localităţile menţionate mai sus, motivat de lecturarea celor două articole publicate în cotidianul Monitorul de Suceava, nr. 46 (6151) din ziua de joi, 25 februarie 2016, şi anume:

- unul politic intitulat „Popovici vrea ca modelul de succes din administraţia Pojorâta să fie extins în tot judeţul”;

- al doilea - „Liderul Mişcării Populare a prezentat documentul prin care s-a luat decizia construirii unei gropi de gunoi pe Mestecăniş”.

Pentru primul articol vă rog să-mi acceptaţi rezerva de a pune alte câteva întrebări la sfârşitul acestei misive.

Referitor la al doilea articol în care se încearcă prin titlu şi o parte din conţinutul său o crasă dezinformare a opiniei publice de la realitatea existentă în acest caz. Menţionez că este vorba despre amplasamentul şi construcţia gropii de gunoi de la Mestecăniş, despre care se încearcă acum convingerea cititorilor în ideea că totul a fost stabilit în anul 2007 de vechea administraţie locală Pojorâta, CJ Suceava şi Prefectura Suceava. Nu se mai spune nimic (aşa cum au acţionat în permanenţă) despre perioada 2008-2016, perioadă în care s-au elaborat, întocmit şi aprobat alte documente, din care reiese clar, fără echivoc, acţiunea concertată a autorităţilor locale şi judeţene de punere în aplicare a implementării proiectului de la Mestecăniş împotriva cetăţenilor din zonă şi din ţară. În acest sens am datoria de cetăţean, de locuitor al comunei Pojorâta să prezint pe baza documentelor emise de către autorităţile locale şi judeţene etapele reale de implementare a proiectului.

Etapa I, când primar în Pojorâta era domnul Raia Ioan, în urma adresei CJ Suceava către Primăria Pojorâta nr. 2826/13.03.2007 se solicita Primăriei Pojorâta alocarea unei suprafeţe de 10 ha teren pentru construirea depozitului de deşeuri.

În data de 15.03.2007 Consiliul Local Pojorâta adoptă HCL nr. 14/15.03.2007 privind alocarea pentru proiectul SMID a 5 ha teren din blocul de păşune numit PUTNIŞOARA, situat la o distanţă de aproximativ 1,8 km de satul Valea Putnei în amonte (deşi erau necesare 10 ha). Hotărârea a fost dată fără consultarea cetăţenilor din zonă.

În data de 30.03.2007 are loc la Valea Putnei o adunare mai mult formală de consultare a populaţiei, care nu a fost de acord cu amplasarea acelui obiectiv în vârful muntelui Mestecăniş, aproape de satul lor.

Etapa a II-a, în luna iunie 2008 este ales primar al comunei Pojorâta domnul Bogdan Codreanu, care pe parcursul a doi ani, în mai multe întâlniri cu cetăţenii din Valea Puteni, a fost rugat să schimbe locaţia din zona aceea, căutând o altă zonă mai ferită de zonele locuite şi nu în vârful muntelui, dar răspunsul a fost mereu acelaşi – că nu se mai poate anula vechea hotărâre a CL din 2007.

Dar, de aici devine interesantă evoluţia lucrurilor sub acţiunea tacită a Consiliului Local Pojorâta.

În 12.10.2009 s-a emis de către ANPM Bacău Acordul de mediu nr. 9 pentru construcţia gropii. În anul 2010, în luna august, din iniţiativa domnului primar Bogdan Codreanu este emis un nou proiect de hotărâre, este abrogată HCL 14/15.03.2007 (care după spusele domniei sale nu putea fi anulată) şi se aprobă o nouă hotărâre, şi anume HCL nr. 64/09.08.2010 prin care se alocă pentru construirea gropii de gunoi suprafaţa de 9 ha teren păşune-proprietate privată, din blocul de păşune Mestecăniş (unde este amplasamentul actual); deci s-a făcut şi schimbarea locaţiei, la o distanţă de 800 de metri faţă de satul Valea Putnei, 20 de metri faţă de DN 17 (E 85) şi 400 de metri faţă de locuinţele şi cabanele turistice din vârful Pasului Mestecăniş.

Cu responsabilitate prezint aceste aspecte cu menţiunea că deţin în documentele pe care le-am prezentat şi în instanţă toate amănuntele care fac parte din această acţiune.

Acestea sunt elementele principale ce identifică fără echivoc modul „TRANSPARENT” de acţiune în echipă al Administraţiei comunei Pojorâta şi al Administraţiei Judeţene Suceava în raport cu cetăţenii!

Citind articolul la care fac referire constat cu amărăciune că se pune accent doar pe importanţa construirii acestui depozit (pe care noi nu o contestăm), pe banii cheltuiţi aiurea, dar nu spune nimic despre protejarea vieţii oamenilor, mediului înconjurător, a biosistemului zonei şi nici despre impactul dezastruos pe care-l va avea punerea în exploatare a acestui depozit de deşeuri în vârful unui munte la 1086 m altitudine, distrus iremediabil pe termen lung. Despre turism, ce să mai spunem? „Cu rucsacul la groapa de gunoi în Bucovina”.

Domnul Corneliu Popovici prezintă în acel articol aşa-zisul document prin care nu face altceva decât să creeze confuzie în rândul cetăţenilor, încercând să distragă atenţia de la adevărul că acolo s-a făcut o mare greşeală pe care instanţa de judecată a analizat-o conform faptelor şi a dat o sentinţă justă, reparatorie. Constat cu tristeţe că nici acum nu există la cei care au luat acele decizii greşite de amplasare a acelui depozit în inima Bucovinei demnitatea, bărbăţia şi curajul de a recunoaşte că au greşit, dând mereu vina pe alţii... S-a ajuns acum în situaţia de a se face campanie electorală din acest caz, dar uită domnii de la partidul în cauză că până acum nu au pomenit nicăieri, niciodată la capitolul „mari realizări” administrative ale Pojorâtei despre groapa de gunoi de pe Mestecăniş; este şi aceasta un model de urmat în administraţie?

Nu credeţi că a venit timpul să se definească clar diferenţa dintre minciună şi adevăr?

Continuaţi să promovaţi modele de candidaţi care s-au compromis prin incompetenţă, minciună şi aroganţă?

Credeţi că alegătorii se vor lăsa păcăliţi în continuare?

Acestea sunt întrebările pe care doresc să le pun în perspectiva alegerilor locale din iunie şi a celor parlamentare din noiembrie 2016.

Răspunsurile o să le primiţi de la electorat la urne, când alegătorii vor decide. Până atunci să auzim numai de bine!

Vă mulţumesc şi promit că voi reveni cu noi date de câte ori va fi necesar.

 

Cu stimă, Aristide Maxim

Valea Putnei,

26.02.2016

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stimată Redacţie,.
 Vizualizări articol: 3681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Stimată Redacţie,4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Linte cu usturoi (de post) Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...Avem nevoie de:O cană cu linte uscată,... Citeşte