Una dintre primele comune din ţară care a beneficiat de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare, comuna Crucea, nu va mai beneficia de acest serviciu de mâine. Peste 700 de oameni, majoritatea mineri, care locuiesc în cele 280 de apartamente din comună, vor fi nevoiţi să-şi aducă apă cu găleata pentru toaletă şi să renunţe la maşinile de spălat automate în favoarea celor semiautomate. Primarul din Crucea, Dorin Rusu, ne-a declarat, ieri, că instalaţia de apă cu care sunt alimentate blocurile şi o parte dintre case este în proprietatea şi administrarea Companiei Naţionale a Uraniului, iar aceasta a fost notificată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în data de 8 martie a.c., că apa pe care o distribuie este nepotabilă. DSP a informat şi Primăria Crucea, la aceeaşi dată, că apa pe care o acceptă de la Exploatarea Minieră Crucea este neconformă, după cum a reieşit din probele luate la ieşirea din staţia Bârnărel Crucea şi de la şcoala din localitate, şi că staţia de apă a exploatării ”este autorizată să furnizeze numai apă tehnologică”. ”Vă comunicăm că este interzisă livrarea către populaţie a apei tehnologice. Dacă veţi continua să acceptaţi această situaţie, o faceţi pe propria răspundere”, i-a mai comunicat DSP primarului din Crucea.
Primarul Rusu ne-a declarat că instalaţia de apă funcţionează din 1983 şi că populaţia din comună ştie foarte bine că acum apa nu mai este potabilă şi nici nu o foloseşte pentru băut. ”Pentru spălat, pentru toaletele de la bloc apa poate fi folosită. Ce să facă cei care locuiesc la etajul 4 la blocuri? Să ducă apă cu găleata pentru a putea folosi WC-urile?”, se întreabă primarul.
Comuna Crucea se chinuie de nouă ani se preia sistemul de alimentare cu apă de la exploatarea minieră
De nouă ani, Consiliul Local Crucea face demersuri pentru a prelua întregul sistem de apă de la companie, prin hotărâre de guvern, pentru a putea investi în modernizarea şi reabilitarea acesteia. Mai mult, pentru că în masterplanul de apă-canal comuna figurează ca având sistem de alimentare cu apă, nu poate primi finanţare nici pentru a face un al doilea sistem. Pe cel actual nu-l poate reabilita pentru că nu-l are în proprietate şi administrare, fonduri de la bugetul local, fără finanţare de la guvern sau UE, nu are.
Un memoriu cu aceste probleme cu care se confruntă comuna Crucea a fost înmânat de primarul Rusu personal, în data de 22 februarie a.c., ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, şi a primit asigurări că acesta va face demersuri pentru transferul gratuit al sistemului de alimentare cu apă din proprietatea Companiei Naţionale a Uraniului către Consiliul Local Crucea. Numai că în şedinţa de marţi, 15 martie a.c., a Consiliului de Administraţie al Companiei, membrii acestuia au votat împotrivă.
”Nu am baza legală să investesc în reţele. Conducta de alimentare cu apă este din ţeavă neagră, e putredă şi trebuie înlocuită în regim de urgenţă pe o distanţă de 3,8 km. Nefiind proprietari, nu avem baza legală pentru a interveni la avariile existente permanent, dar mai ales la accesarea fondurilor europene, guvernamentale sau din bugetul local. Din păcate, toate demersurile noastre au rămas la stadiul de discuţii”, a mai spus primarul Rusu.
Despre interdicţia instituită de DSP Suceava asupra livrării apei către populaţia din Crucea, CNU a informat Prefectura Suceava, Consiliul Local Crucea, Consiliul Judeţean, Administraţia Bazinală de Apă Siret, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Sistemul de Gospodărire a Apelor, ”în speranţa că împreună vom găsi urgent calea spre rezolvarea situaţiei”. Până ieri, această cale nu fusese găsită.