Referendumul propus de ”un candidat” la Primăria Suceava pentru renunţarea la sistemul de încălzire centralizat în municipiul Suceava şi achiziţia centralelor de apartament, de către administraţia locală, pentru cei ale căror locuinţe sunt racordate acum la sistemul centralizat este apreciat de primarul Ion Lungu drept ”ilegal” şi ”inoportun”, doar ”subiect de campanie electorală”. Fără să-l nominalizeze pe ”domnul candidat” care a avut această iniţiativă, respectiv deputatul ALDE Ștefan Alexandru Băişanu, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că primăria nu poate cumpăra centrale de apartament pentru suceveni şi că municipalitatea are posibilitatea doar să dea subvenţii sau să finanţeze modernizarea reţelei de termoficare.
Lungu a spus că ”domnul candidat”, care a fost şi prefect, ”deci ştie legea”, nu poate iniţia un referendum, ci doar poate să întocmească un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care să fie susţinut de semnăturile a 5% dintre suceveni pentru a fi inclus pe ordinea de zi a unei şedinţe a deliberativului local, pentru dezbatere.
Consilierii care au votat pentru termoficare în sistem centralizat, chemaţi acum să voteze renunţarea?
Primarul s-a declarat surprins că iniţiatorul referendumului a declarat că luni avea deja strânse 2.700 de semnături din cele 4.700 necesare, iar marţi a trimis un reprezentat la primărie să ia formularul necesar pentru tabelele pe care se strâng semnături.
Ion Lungu a mai spus că decizia de a continua cu regimul centralizat de încălzire cu o nouă centrală termică a fost luată în 12 iulie 2012 de actualul Consiliu Local, iar atunci a fost prezent la şedinţă şi Alexandru Băişanu, în calitate de coordonator al consilierilor USL, iar aceiaşi consilieri care au votat atunci pentru sistem centralizat ar trebui să voteze acum altceva.
Lungu a afirmat că încălzirea este mai ieftină acum cu circa 30% în sistemul centralizat, recunoscând totuşi că gigacaloria este subvenţionată, subvenţie care se va elimina treptat, pe măsură ce se reabilitează sistemul de transport şi distribuţie a agentului termic.
Potrivit primarului, pentru ca municipalitatea să achiziţioneze centrale de apartament nu există bază legală şi i-a avertizat pe susţinătorii acestei idei că durata de viaţă a unei centrale este între 8 şi 10 ani, în timp ce noua centrală a oraşului Suceava are o durată de viaţă de minimum 50 de ani. ”Ce facem, odată la zece ani municipalitatea cumpără centrale noi?”, s-a întrebat Ion Lungu.
(17 mar 2016, 12:12:15