De la mărire la decădere nu este decât un singur pas, iar Hotelul Bucovina din Vatra Dornei este poate unul dintre exemplele concludente în acest sens. Dacă în urmă cu aproximativ 20 de ani era unul dintre cele mai moderne hoteluri din Vatra Dornei, iar pentru a prinde un loc în acest stabiliment aveai nevoie de mult noroc sau de cunoştinţe solide la nivel central în Societatea Naţională a Căilor Ferate din România, astăzi au rămas doar amintirile.
De luni bune, hotelul a fost închis, iar perspectivele de a fi redeschis sunt minime. Pe uşa stabilimentului este lipită o hârtie cu un conţinut sec: „În baza deciziei conducerii, hotelul este închis pentru renovare”.
În tentativa de a afla mai multe date despre soarta Hotelului Bucovina am încercat să luăm legătura cu proprietarii, adică Societatea de Turism Feroviar. La numerele de telefon afişate pe site-ul societăţii nu a răspuns nimeni, la fel cum s-a întâmplat şi cu e-mailurile pe care le-am trimis în urmă cu aproximativ două săptămâni.
De pe acelaşi site, www.turismferoviar.ro, aflăm că Hotelul Bucovina este deschis. Pe lângă numerele de telefon afişate la care nu răspunde nimeni, cei care vizitează site-ul pot afla preţurile percepute pentru cazare, dar şi ce facilităţi oferă hotelul.
Contactat telefonic, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a precizat că societatea care este proprietara Hotelului Bucovina se află în procedură de insolvenţă.
„Primăria s-a înscris la masa credală deoarece are de recuperat suma de 700.000 de lei rezultată din neplata impozitelor. Noi suntem deja proprietari pe terenul de sub imobil, iar acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă mai departe. Oricum, înstrăinarea hotelului nu este posibilă fără ca noi să fim înştiinţaţi”, a declarat primarul Boncheş.
Dezastrul şi închiderea hotelului, prevăzute încă de acum patru ani
Soarta Hotelului Bucovina şi a imobilelor aflate în proprietatea Societăţii de Turism Feroviar a făcut obiectul unei anchete a jurnaliştilor de la postul de televiziune Pro TV, pentru emisiunea „România, te iubesc”. Reporterul Cosmin Savu a dezvăluit cum a fost devalizată Calea Ferată din România, iar emisiunea de acum patru ani s-a dovedit un preludiu amar la situaţia de astăzi, cu Societatea de Turism Feroviar intrată în insolvenţă.
Iată ce scria în aprilie 2012 reporterul postului Pro TV: „Din lista de active riscă să dispară şi un complex turistic aflat la Vatra Dornei, în Bucovina, una dintre cele mai vizitate zone din ţară. În Vatra Dornei, în centrul oraşului, hotelul Bucovina aparţine tot SFT şi supravieţuieşte de pe o zi pe alta, asta pentru că interesele imobiliare sunt foarte mari. Curând, acest hotel nu va mai aparţine SFT. Şi aici, Mihai Necolaiciuc a făcut primele investiţii, dar n-a apucat să le termine. Aşa au rămas şi azi. De la Bucureşti mai primesc când şi când câte un telefon. Oricine îşi poate da seama că situaţia din Vatra Dornei este anormală. Nu există Vatra Dornei fără să fie rentabil. Nu există. Mai ales că la 200 de metri de hotel sunt băile. Nu există ca să nu meargă acel hotel, vara sau iarna. În Vatra Dornei, dar şi în alte locuri din ţară, Societatea Feroviară de Turism deţine spaţii în jurul gărilor: cantine sau fastfooduri - unele închiriate pe sume modice, unde s-au găsit doritori, altele închise şi lăsate în paragină. Abandonate sau închiriate pe nimic, acestea nu sunt altceva decât o altă bucăţică din oglinda spartă a societăţii feroviare”.