Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu susţine înfiinţarea instituţiei Avocatul copilului. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că iniţiativa înfiinţării acestei instituţii îi aparţine deputatului PNL Andreea Paul, adăugând că Avocatul copilului ar urma să aibă rolul de a investiga plângerile depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor.
„Acest proiect de lege se află în lucru şi, alături de colegi parlamentari din celelalte partide politice, îi invităm pe toţi specialiştii interesaţi să contribuie la finalizarea textului, înainte de depunerea lui”, a spus Ardeleanu. Ea a precizat că acest proiect vine ca o consecinţă a faptului că infracţionalitatea în rândul copiilor a crescut cu peste o treime în ultimii cinci ani, numărul minorilor victime fiind în anul 2015 cu 37% mai mare faţă de anul 2011, conform datelor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii. Sanda-Maria Ardeleanu a mai arătat că anul trecut, 39% din numărul minorilor inculpaţi au avut la bază infracţiuni de furt, 20% de tâlhărie, 2,7% de omoruri şi tot în 2015, 21% din cazurile cu minori victime s-au referit la abandonul de familie, 8% la traficul de minori şi 7% la viol.
„Unul din cinci români este copil. Copiii trebuie iubiţi de părinţi şi de statul român, deopotrivă. Sistemul de protecţie a copilului lasă mult de dorit în România. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie. După 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecţie din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. Lipsesc datele reale cu privire la copii şi drepturile lor”, a declarat deputatul PNL de Suceava, care a mai adăugat că „o treime din copiii României trăieşte în sărăcie. Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de <sărăcie severă>, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. Iar cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copiii din mediul rural şi copiii romi”.
Sanda-Maria Ardeleanu a explicat că potrivit proiectului de lege propus spre dezbatere, Avocatul Copilului ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de şapte ani. Ardeleanu a mai spus că instituţia se va ocupa cu promovarea şi protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuţie constă însă în investigarea şi soluţionarea plângerilor individuale şi de grup făcute de copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că la nivel european există 40 de instituţii de acest tip.