La exact jumătate de an de la începerea anului şcolar, elevii de clasa a III-a din judeţ vor putea să studieze după manualele pe care ar fi trebuit să le primească încă din luna septembrie a anului trecut.
Este vorba despre manualele realizate după o nouă programă, „atractivă şi modernă”, aşa cum promisese Ministerul Educaţiei, dar a căror licitaţie a fost întârziată cu luni bune. În lipsa acestora, elevii au studiat din manualele vechi de generaţii, după vechea programă.
Primele manuale de clasa a III-a care au sosit în depozitul Inspectoratului Şcolar Suceava, atât în varianta printată, cât şi digitală, sunt cele de Limba română, venite săptămâna trecută. Noile manuale sunt împărţite în 2 volume, aferente fiecărui semestru, însă primul volum, dedicat semestrului întâi, nici nu le mai este de folos elevilor. Acestea vor sosi pe băncile elevilor cu trei luni înainte de finalul acestui an şcolar şi nu la începutul lui, aşa cum este firesc.
„În cursul lunii martie 2016 au fost primite manuale de clasa a III-a la disciplina Limba română, editura Ars Libri, tipărite după noua programă. În perioada următoare, vor fi primite manualele de clasa a III-a la disciplinele Muzică şi mişcare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii”, a precizat Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava.
Tot în depozitul Inspectoratului Şcolar Suceava, în cursul săptămânii trecute au ajuns şi manuale de Religie pentru clasa I, editura Corint, şi manuale de Dezvoltare personală pentru clasa a II-a, editura Ars Libri, cărţi ce ar fi trebuit să fie în şcoli din septembrie 2015.
Licitaţii alambicate
Întârzierile din anul școlar 2015-2016 privind dotarea școlilor cu manuale au fost cauzate de contestaţiile asupra modului în care s-a realizat licitația publică pentru editarea noilor manuale, a menţionat Cezar Anuţei.
Acesta a precizat că în ceea ce privește dotarea școlilor, stocul existent a acoperit necesarul de manuale la toate disciplinele. Altfel spus, elevii au primit manuale după vechea programă, asta în timp ce cadrelor didactice li s-a cerut ca lecţiile să fie adaptate noii programe.
„Profesorii pentru învățământul primar au adaptat conținuturile din manualele existente la prevederile noilor programe de învățământ elaborate de Ministerul Educaţiei, astfel încât să existe o continuitate a actului de predare atunci când se vor primi manualele noi”, a menţionat Anuţei.
Noile programe de la clasa a III-a se axează pe ideea de interdisciplinaritate, anunţă Ministerul Educaţiei. Asta înseamnă studierea combinată a matematicii cu elemente din ştiinţe: biologie, chimie, fizică, geografie.
De asemenea, noua programă şcolară vizează şi cultivarea lecturii şi reduce semnificativ ponderea gramaticii în şcoala primară. Totodată, sunt introduse discipline precum Joc şi mişcare, Muzică şi mişcare, Arte vizuale, Abilităţi practice.
Ultima dată programa şcolară de la clasa a III-a a fost reglementată acum 10 ani.
(17 mar 2016, 10:29:19