Locuitorii oraşului Dolhasca îşi doresc organizarea unui referendum în vederea revenirii localităţii la statutul de comună. Primarul din Dolhasca, Maria Cojocariu, a declarat ieri că aproape 300 de locuitori ai oraşului au fost prezenţi duminică, 13 martie a.c., la dezbaterea publică organizată pentru a consulta populaţia cu privire la proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care ar urma să aibă loc acest referendum. Maria Cojocariu a spus că în urma discuţiilor, susţinerea şi organizarea acestui referendum a fost aprobată cu unanimitate de cei prezenţi la dezbaterea publică de duminică. „Eu i-am informat ce înseamnă să revenim la statutul de comună din toate punctele de vedere şi ce înseamnă să rămânem oraş. Am informat populaţia că prin revenirea la statutul de comună populaţia va trebui să-şi schimbe cărţile de identitate şi alte documente. De asemenea, le-am transmis celor prezenţi care sunt fondurile care pot fi accesate la oraş şi care sunt cele care pot fi accesate de o comună. Am explicat toate aceste lucruri pentru ca cetăţenii să poată discuta pe marginea acestor subiecte, să ne gândim ce trebuie să facem pentru prezent şi pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri şi apoi să luăm o decizie”, a spus Maria Cojocariu. Ea a adăugat că după votul dat în cadrul dezbaterii publice de duminică, în şedinţa de vinerea aceasta a Consiliului Local va supune spre aprobare proiectul de hotărâre pentru organizarea referendumului de revenire a localităţii Dolhasca la statutul de comună. Maria Cojocariu a precizat că personal susţine acest referendum. Ea a mai adăugat că data propusă pentru organizarea referendumului va fi 24 aprilie 2016.
Nemulţumirile locuitorilor din oraşul Dolhasca au plecat de la creşterea nivelului taxelor şi impozitelor locale odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Fiscal, aplicabile de la începutul acestui an. Şi asta după ce începând din 2016, locuitorii din Dolhasca, la fel ca şi cei din alte oraşe mici, sunt nevoiţi să plătească impozite pe terenuri de până la 500% mai mari decât cele de anul trecut. Primarul din Dolhasca declara recent că oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de faptul că începând de anul acesta trebuie să plătească impozit pe terenul de sub locuinţă, care nu se plătea, iar pe lângă impozitul pe terenuri, curţi, construcţii se mai plăteşte pentru încă 400 de metri pătraţi din imediata vecinătate.
Şi în oraşul Liteni va avea loc, în data de 17 aprilie 2016, un referendum prin care cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru a decide dacă vor ca localitatea lor să redevină comună.
Dolhasca şi Liteni au fost transformate în oraşe în anul 2004, împreună cu Broşteni, Milişăuţi, Salcea, Cajvana, Vicovu de Sus şi Frasin.