Liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat ieri că a strâns deja 2.643 de semnături pentru susţinerea organizării unui referendum în municipiul reşedinţă de judeţ în care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe definitiv la sistemul centralizat de termoficare şi să li se monteze gratuit centrale individuale de apartament. Alexandru Băişanu a explicat că a discutat personal cu foarte mulţi suceveni care au semnat pentru referendum, iar 98% dintre aceştia i-au spus că sunt de acord cu o ultimă subvenţie acordată societăţii private care asigură termoficarea oraşului. „Sucevenii care au deja montată o centrală termică de apartament, din bani proprii, au spus că nu au nimic împotrivă să se dea o ultimă subvenţie, dar să nu se mai cheltuiască şi pe viitor, ca până acum, 24 de milioane de euro în subvenţii, şi în acelaşi timp că e nevoie de o privire de ansamblu”, a explicat preşedintele ALDE Suceava. El a adăugat că sucevenii cu care a discutat şi care au deja centrale de apartament i-au transmis că Primăria Suceava trebuie să se gândească la soluţii compensatorii şi pentru ei, având în vedere că aceste centrale au fost montate din banii proprii. „Observând doleanţele cetăţenilor am decis ca în cererea noastră să introducem şi un paragraf scurt şi clar în care vrem să le oferim facilităţi şi sucevenilor care au deja centrale termice. Astfel, pentru aceştia, Consiliul Local va oferi o reducere de 10-15% la taxe şi impozite pe o perioadă de timp, până când cetăţenii care şi-au montat centrale termice din bani personali să ajungă să acopere suma pe care o vor primi cei la care se vor monta centrale termice individuale”, a mai declarat Alexandru Băişanu.
Alexandru Băişanu a anunţat că în cursul zilei de ieri a depus la Primăria Suceava documentaţia necesară pentru organizarea referendumului, adăugând că pentru susţinerea acestuia va strânge zeci de mii de semnături. Băişanu anunţa săptămâna trecută că propune un referendum pentru trecerea treptată la soluţii alternative de încălzire, cum ar fi centralele individuale de apartament, fără însă ca cetăţenii să cheltuiască din banii proprii pentru acestea, sumele necesare pentru achiziţionarea lor urmând să fie asigurate de la bugetul local.
(15 mar 2016, 12:40:56
De ce sa nu fie mai multe optiuni de incalzire din care sa poti alege ce-ti convine mai mult!?
De ce sa nu coexiste ambele sisteme, ca sa nu fie concurenta?!
O intentie buna cu centrala în cogenerare ,nu are de ce sa fie blamata. A fost o intentie buna, nu un abuz ce trebuia pedepsit de Baisanu. Asta nu s-a inteles.
E normal sa primeze viata oamenilor. Si in functie de acest deziderat sunt fixate politicile de dezvoltare ale municipiului, etc....
Asteptam ca la nivel de conducere sa fie mai multe solutii pentru scaderea pretului gigacaloriei. Si in alte tari gigacaloria scade treptat in timp si se ajunge la un preţ avantajos pentru populaţie.
In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an! La noi, caldura este scumpa, desi beneficiem de paduri si de subventie. Ar fi bine de vazut cum se procedeaza in alte parti, ca sunt destule exemple.
Desfiintarea sistemului centralizat este ultima solutie!?