Un adolescent în vârstă de 16 ani din oraşul sucevean Broşteni a încercat să-l păcălească pe un bărbat din judeţul Vrancea. După ce a intrat pe site-ul „OLX”, bărbatul în vârstă de 38 de ani a dorit să cumpere un telefon mobil. Preţul de 250 de lei solicitat de „proprietarul telefonului” i s-a părut corect, iar tranzacţia părea finalizată. Surpriza a venit în momentul în care coletul a ajuns la destinaţie, iar în locul telefonului mobil cumpărătorul a găsit câteva pietre.
Supărat, omul a sunat la Poliţie şi a reclamat fapta, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că autorul escrocheriei este un tânăr de 16 ani din Broşteni. Acesta s-a ales cu dosar penal şi este cercetat acum de poliţişti pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
„Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs unor mesaje sau <oferte> care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni. Pagubele sunt de multe ori mari, iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins. Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător”, este avertismentul transmis de poliţiştii suceveni.
Oamenii legii spun că au mediatizat şi vor continua să informeze populaţia despre aceste escrocherii tocmai din dorinţa de a preveni şi alte eventuale victime.
„Autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora. Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale”, au mai arătat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.