Peste 9.000 de lei s-au adunat pentru Violeta Catargiu, din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, care suferă de o formă rară de leucemie, în urma spectacolului caritabil „Mereu împreună... o şansă pentru Violeta”, ce s-a desfăşurat joi, 10 martie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Banii provin din vânzarea de bilete, dar şi din donaţii.
Spectacolul de suflet şi pentru suflet din care nu au lipsit emoţiile, uneori lacrimile, a fost organizat de Asociaţia Culturală „Friedrich Schwartz”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, cu sprijinul a două persoane deosebite, Iulia Ionela Dragu şi Corina Marica, din Bistriţa, al căror mesaj este „Mereu împreună. Redăm speranţă”. Evenimentul a adunat pe aceeaşi scenă artişti generoşi, care şi-au rupt din timpul lor şi au venit cu inima deschisă să realizeze împreună un concert de calitate, pentru care au fost răsplătiţi de public cu aplauze îndelungi.
Preşedintele Asociaţiei Culturale „Friedrich Schwartz”, Ovidiu Şvarţ, naist şi dirijor, catalizatorul acestui spectacol caritabil, cel care a adunat în jurul lui artişti dispuşi să cânte gratuit pentru cauza Violetei Catargiu, a fost şi moderatorul evenimentului. Rând pe rând, pe scena Casei de Cultură Suceava au urcat membri ai Ansamblului Folcloric „Rapsodia Bucovinei”, care au încântat publicul prin ţinută, eleganţă, dans, voie bună. Momentele coregrafice executate de dansatorii din Ansamblul Folcloric „Rapsodia Bucovinei” sunt semnate de Friedrich Şvarţ, tatăl naistului Ovidiu Şvarţ, „părintele coregrafiei sucevene”, care şi-a dedicat întreaga viaţă dansului şi coregrafiei.
De la suflet, la suflet
Formaţia de Dansuri Tradiţionale Germane „Vergissmeinnicht”, formată din tineri îmbrăcaţi în portul tradiţional german, costume stilizate, a impresionat prin candoarea şi graţia adolescentină. Giulia şi Denisa Creangă, două surioare doar de-o şchioapă, îmbrăcate în costume populare, au cântat piese folclorice, impresionând prin sinceritatea şi drăgălăşenia specifică vârstei.
O prezenţă agreabilă de fiecare dată, „un glas fermecător”, Gabriela Teişanu i-a încântat pe suceveni cu câteva piese folclorice, având şi gânduri sensibile pe care i le-a transmis Violetei Catargiu, gânduri de încurajare, de speranţă, de încredere că „minuni se petrec în fiecare zi” şi că „minunile se fac prin oameni”. Solista Gheorghina Guşulei, originară din ţinutul Bucovinei de Nord – Ucraina, a făcut o frumoasă impresie la Suceava prin prezenţa ei, cu interpretarea câtorva piese folclorice încărcate cu „graiul, dorul şi veşnicia” ţinutului în care s-a născut. Artista a spus că a răspuns cu plăcere invitaţiei maestrului Ovidiu Şvarţ de a aduce „puţin soare în sufletul Violetei, o picătură de iubire şi speranţă”.
Impresionată de povestea femeii din Capu Codrului diagnosticată cu leucemie acută promielocitară, care pentru a supravieţui are nevoie urgent de medicamentul Trisenox, unul foarte costisitor, solista Laura Olteanu s-a alăturat pleiadei de artişti care au participat la evenimentul caritabil „Mereu împreună... o şansă pentru Violeta”. Pe lângă cele câteva cântece interpretate pe scena suceveană, spre încântarea publicului iubitor de folclor, artista a făcut şi o donaţie pentru Violeta Catargiu. Tot din dorinţa a fi alături de un om aflat într-o perioadă dificilă a vieţii, un om care se agaţă cu disperare de viaţă şi care are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, au urcat pe scenă în cadrul spectacolului caritabil şi Doina şi Ciprian Petroaie, mamă şi fiu, care au cântat în duet, dar şi separat, lăsând o impresie foarte bună prin prestaţia lor.
Anton Achiţei, aplaudat la scenă deschisă, cu publicul în picioare
Soliştii instrumentişti Ovidiu Şvarţ (nai) şi Eduard Şvarţ (vioară) au avut mai multe intervenţii pe parcursul spectacolului, în duet sau solo, momente aplaudate îndelung de public. Pe tot parcursul concertului, pe scenă s-a aflat şi Mihaela Şvarţ, soţia maestrului Ovidiu Şvarţ, care a cântat la vioară, dar şi ceilalţi instrumentişti ai Orchestrei Ansamblului Folcloric „Rapsodia Bucovinei”, instrumentişti care i-au acompaniat pe toţi soliştii vocali.
Finalul spectacolului i-a aparţinut invitatului special, solistul Anton Achiţei, unul dintre marii rapsozi de valoare ai cântecului popular românesc, statut câştigat prin intermediul repertoriului său de melodii de dragoste, de jale şi de dor. Născut în judeţul Botoşani, cântăreţul de muzică populară Anton Achiţei a avut parte de o copilărie frumoasă şi plină de amintiri plăcute care l-au transformat astăzi în unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi ai folclorului românesc. În spectacolul de joi seară Anton Achiţei a reuşit să ridice publicul în picioare cu interpretarea romanţei „A venit aseară mama”. Plin de carismă, purtând un costum impecabil, cu pălăria puţin lăsată pe o parte, semn distinctiv la el (la fel îşi poartă şi cuşma), Anton Achiţei a interpretat piese din mai multe regiuni ale ţării. Un moment special a fost şi acela când o singură voce, a maestrului Achiţei, s-a transformat în vocea Mariei Ciobanu, apoi în vocea lui Ion Dolănescu, pe parcursul aceleiaşi piese de succes înregistrată pe vremuri în duet de cei doi mari artişti. Publicul l-a răsplătit cu multe aplauze meritate şi i-a transmis toată dragostea şi preţuirea.
„Donaţi cu sufletul pentru Violeta”
Iulia Ionela Dragu s-a adresat publicului în câteva rânduri, povestind pe scurt de ce Violeta are mare nevoie de noi, de toţi. „Violeta trebuie să trăiască. Violeta are nevoie de noi să meargă mai departe, să îşi procure acele medicamente fără de care viaţa ei poate fi curmată în orice moment. Ne-aţi provocat emoţii. Sunteţi un public minunat şi vă mulţumim din tot sufletul pentru că aţi crezut în povestea Violetei, că aţi ales să fiţi alături de Violeta Catargiu pentru ca ea să trăiască, nu altceva. Noi nu ne vom opri aici. Nici dumneavoastră nu trebuie să o faceţi. Leucemia femeii este galopantă şi în orice clipă poate fi prea târziu. De aceea strigătul ei de ajutor trebuie să ajungă la cât mai multă lume şi să luptăm în continuare, împreună, pentru viaţa Violetei”, a spus ardeleanca plină de convingere că „mereu împreună, redăm speranţă”.
Bistriţencele cu sufletul deschis, cu sufletul în palmă, cum se spune, Iulia Ionela Dragu şi Corina Marica, fondatoarele Asociaţiei „Mereu împreună”, au îndemnat publicul să doneze câte un bănuţ în cele două urne care au circulat, cu ajutorul a doi voluntari, prin sala de spectacol. „Donaţi cu sufletul pentru Violeta”, a fost îndemnul Iuliei Dragu, iar spectatorii şi-au deschis inima şi au reuşit să adune 2.500 de lei, bani care au fost număraţi în timpul spectacolului, în faţa publicului, pentru transparenţă totală, şi suma a fost anunţată în plen, pe scenă. Ovidiu Şvarţ le-a mulţumit „prietenilor mei de peste munţi”, din Bistriţa, „pentru că acţiuni precum fac ei sunt cu adevărat speciale şi acest gen de activităţi te fac să te simţi cu adevărat om. Doar aşa ne putem împlini ca oameni, prin astfel de gesturi”.
Mulţumiri
Organizatorii şi familia Catargiu mulţumesc tuturor persoanelor care şi-au cumpărat bilete şi au fost în sala de spectacol, celor care au cumpărat bilete, dar din anumite motive nu au reuşit să ajungă la eveniment, celor care au făcut donaţii, celor care au depus bani în contul Violetei Catargiu, celor care i-au transmis un gând bun de încurajare, artiştilor care au evoluat pe scenă şi au oferit publicului un spectacol de calitate.
Emoţionaţi, cu lacrimi în ochi, în sala de spectacol s-au aflat soţul şi fiica Violetei Castargiu, Ioan Catargiu şi Mihaela Alina Catargiu, profesoară la Şcoala Gimnazială Capu Codrului. „Nu am cuvinte să mulţumesc suficient celor care au organizat spectacolul pentru mama mea. A fost unul deosebit şi reuşit. Ţin să mulţumesc din suflet, atât eu, cât şi familia mea, tuturor celor care au fost alături de noi. Mulţumesc din suflet organizatorilor. Mulţumesc tuturor sponsorilor, mulţumesc doamnelor de la Bistriţa, mulţumesc Monitorului de Suceava, mulţumesc în acelaşi timp domnului director al Şcolii Gimnaziale Capu Codrului, mulţumesc tuturor colegilor profesori şi elevilor de la Şcoala Gimnazială Capu Codrului. Mulţumesc consătenilor mei. Vă mulţumesc tuturor că aţi fost cu sufletul deschis alături de noi. Nu îmi rămâne decât să vă spun că voi lupta în continuare până când mama mea se va face bine şi va scăpa de această boală necruţătoare”, ne-a spus Mihaela Alina Catargiu.
Violeta Catargiu mai are nevoie de 22.000 de euro pentru a procura alte 50 de fiole de Trisenox. Cine doreşte mai multe detalii despre Violeta, femeia care la nici 50 de ani trece prin clipe grele din cauza acestei boli, o poate contacta pe fiica ei, Mihaela Alina, la numărul de telefon 0746 659 069. Oamenii care au înţeles durerea şi disperarea familiei Catargiu pot să depună sume de bani în conturile RO56BTRLEURCRT0334523201 în euro şi RO09BTRLRONCRT0334523201 în lei, swift: BTRLRO22, pe numele Violeta Catargiu.