Sediul unei firme din localitatea Bălăceana a fost percheziţionat în cursul zilei de miercuri, 9 martie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Verificările în urma cărora s-au ridicat o serie de documente s-au derulat la sediul SC Lactic Bălăceana SRL Iaşi şi au vizat constatarea faptică a achiziţiilor efectuate în cadrul proiectului "Construire fermă vaci".
Practic, modul de lucru în acest caz a fost similar cu cel în care au fost trimise deja în judecată mai multe persoane pentru afaceri necurate cu fonduri europene din care trebuiau ridicate ferme de porci.
Atunci, ca şi acum, numitorul comun este Dumitru Ştefan, administrator al SC Power Land LTD Iaşi. Acesta l-a ajutat pe administratorul SC Lactic Bălăceana SRL să depună la instituţia prin care s-a implementat proiectul documente justificative false pentru rambursarea cheltuielilor eligibile. Este vorba mai exact de facturi fiscale emise de SC Trust Invest Business SRL în derularea contractului de execuţie a lucrărilor, facturi în care erau descrise activităţi nu doar fictive, ci şi supraevaluate.
Trei persoane cercetate în acest dosar
În acest dosar a fost începută urmărirea penală în calitate de suspecţi faţă de trei persoane. Dumitru Ştefan este cercetat pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Pentru aceeaşi faptă este cercetat şi Eusebiu Adrian Catrinescu, administratorul SC Trust Invest Business SRL, deoarece a contribuit la depunerea de documente false deşi avea la cunoştinţă că situaţia de fapt nu este cea descrisă în documentele prin care s-a solicitat rambursarea cheltuielilor eligibile.
O a treia persoană implicată în acest dosar este administratorul SC Lactic Bălăceana SRL, Andreea Liliana Scarlat. În calitate de responsabil legal al proiectului, femeia a depus acte fictive cu ajutorul cărora a obţinut fonduri europene în mod necuvenit.
Un alt dosar cu fapte similare, trimis deja în instanţă
Un alt dosar cu fapte comise în mod similar, cu menţiunea că în locul fermei de vaci era vorba de ferme de porci, a fost finalizat recent de procurorii anticorupţie din Suceava, iar acum se află pe rolul instanţei de judecată.
În acest caz s-a calculat un prejudiciu de peste 21 de milioane de lei pentru şase firme din judeţ care au accesat fonduri europene pentru demararea unor afaceri în domeniul zootehnic, dar şi pe linie de mediu, mai exact construcţia de instalaţii eoliene. Toate cele şase firme, respectiv SC Aida SRL Gălăneşti, SC Dani-Aura SRL Vicovu de Jos, SC Lik-Vox SRL Gălăneşti, SC Robert Zootehnic SRL Slatina, SC Terra Zootehnic SRL Slatina şi SC Green Tur Bucovina SRL Herla, sunt trimise în judecată ca persoane juridice.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor 12 persoane, majoritatea dintre acestea administratori la firmele care au ţepuit bugetul european, dar şi diferiţi funcţionari.
O parte dintre inculpaţi vor fi judecaţi pentru comiterea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, iar alţii pentru complicitate la această infracţiune.
Procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile (terenuri, clădiri) şi mobile (autoturisme, părţi sociale) aparţinând inculpaţilor, măsuri menite a conduce la recuperarea măcar parţială a prejudiciului constatat.