Potrivit unui raport ce vizează activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) din anul 2015, veniturile din proiecte de cercetare sau dezvoltare au depăşit suma de 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 47% din bugetul de anul trecut al universităţii.
Cea mai mare parte a acestor venituri provine din proiectul MANSID, cel mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituţiei. Valoarea totală a proiectului a fost aproape şapte milioane de euro. Investiţia a condus la dezvoltarea a 11 laboratoare de cercetare (5 laboratoare modernizate şi 6 laboratoare nou create), dotate cu 155 de noi echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au avut valori de peste 100.000 euro.
„Trebuie să înţelegem de ce este nevoie de astfel de proiecte, de ce este nevoie să continuăm atragerea lor pentru dezvoltarea infrastructurii şi de ce este nevoie să definim profesorul universitar atât prin educaţie, cât şi prin cercetare. Proiectul MANSiD a contribuit cu 7 milioane de euro. Făcând abstracţie de el, rămân totuşi patru milioane de euro, deci ne-am menţinut cu celelalte proiecte la un nivel aproape constant în ceea ce priveşte aceste venituri. Cele patru milioane reprezintă 25% din bugetul universităţii, iar cu cele 7 milioane din MANSiD se ajunge la 50%. USV este o universitate în care cercetarea începe să contribuie în mare măsură la prosperitatea instituţiei”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de partea de cercetare.
Proiecte demarate
Pe lângă proiectul MANSiD, mare parte a veniturilor din cercetare provin din cele 16 proiecte finanţate din fonduri structurale europene (14 POSDRU - Program Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane şi 2 POSCCE - Program Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice), la care se mai adaugă 19 proiecte internaţionale, 21 de proiecte câştigate prin competiţie naţională şi 14 contracte cu mediul socio-economic.
„Tot în acest an, a fost finalizată şi modernizarea Laboratorului de biometrie forestieră, câştigat în cadrul competiţiei EEA (European Economic Area) Grants, coordonat de şef lucrări dr. ing. Cătălin Roibu. Cu echipamente ce depăşesc în valoare 1.700.000 lei, laboratorul reprezintă unul din cele mai bine dotate laboratoare de profil din Estul Europei şi este utilizat în activitatea de cercetare de o echipă interdisciplinară din cadrul Facultăţilor de Silvicultură şi Istorie şi Geografie”, a mai menţionat Mihai Dimian.
În 2011, veniturile din cercetare s-au cifrat la suma de patru milioane jumătate de euro, în 2012 au fost de 4.094.000 de euro, în 2013, de 4.259.000 euro, iar în 2014, de 2.908.000 euro.