Reconstituiri ale dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe însumate de 277,38 de hectare de pădure din comuna Ulma, dispuse de instanţe judecătoreşti din Rădăuţi pentru 34 de persoane, au fost respinse de Comisia judeţeană de fond funciar Suceava. Este vorba despre păduri care au făcut şi obiectul acţiunii în revendicare formulate de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB), respinsă definitiv şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin decizia Înaltei Curţi s-a stabilit astfel că suprafeţele respective sunt ale statului, reprezentat în acest caz de Ministerul Finanţelor şi de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
Cea mai mare suprafaţă din cele 277,38 ha pentru care dreptul de proprietate a fost reconstituit prin decizia instanţei este de 105 ha de pădure, pe numele unei persoane din Caraş Severin.
De ce a respins cererile Comisia judeţeană de fond funciar
Motivele care au stat la baza respingerii solicitărilor de Comisia judeţeană de fond funciar sunt: nu au fost identificate suprafeţele prin plan de amplasament însuşit de Oficiul de Cadastru Suceava şi de Ocolul Silvic Falcău, nu există procese verbale de vecinătate însuşite de ocolul silvic şi, cel mai important, suprafeţele solicitate fac parte din cele revendicate de FBOB şi la momentul actual fac obiectul unor alte acţiuni aflate pe rolul instanţelor. Biserica Ortodoxă a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra acestor păduri în baza Legii nr. 247/2005, Comisia judeţeană a respins toate solicitările şi împotriva acestor hotărâri de respingere au fost formulate acţiuni în instanţă. Comisia judeţeană de fond funciar a cerut suspendarea lor până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acţiunii în revendicare a FBOB. Acum au fost repuse pe rol, la solicitarea FBOB.
Acţiuni cu obiect similar, împotriva hotărârilor Comisiei judeţene de fond funciar, au fost formulate deja la Rădăuţi şi de o parte dintre cei 34 de cetăţeni cărora le-a fost respinsă, în şedinţa din noiembrie 2015, reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri cu vegetaţie forestieră aflate pe raza comunei Ulma.
Va fi interesant de urmărit cum se va pronunţa de data aceasta instanţa, având în vedere că pentru suprafeţele respective Curtea Supremă a decis definitiv şi irevocabil că sunt ale statului.