Mai mult de jumătate dintre elevii suceveni nu sunt pregătiţi să urce o nouă treaptă de învăţământ, să devină liceeni, după cum rezultă din simularea evaluării naţionale care a avut loc în judeţul Suceava, în zilele de 22 şi 23 februarie. Aproape 8.000 de elevi suceveni erau aşteptaţi să participe la testarea cunoştinţelor acumulate la principalele materii studiate – română şi matematică.
Numai că, din cei 7.618 elevi înscrişi la simularea evaluării naţionale, aproape 5% au dat bir cu fugiţii, preferând să fie trecuţi absenţi decât să se facă de ruşine. Cei mai mulţi absenţi s-au înregistrat la matematică, unde 352 de elevi nu au mai apărut în sălile de examen, dar nici la română situaţia nu a stat cu mult mai bine, 303 elevi fiind absenţi.
„Sfântul 5”, irealizabil de aproape 55% dintre elevi
Cea mai gravă situaţie se înregistrează însă la rezultatele testărilor care au avut loc cu două săptămâni în urmă.
Asta deoarece aproape 55% dintre elevii suceveni nu au reuşit să obţină nici măcar „sfântul 5”, cum i se spune notei de trecere, care, la un examen, face diferenţa între a fi picat sau admis.
Cele mai slabe rezultate au fost obţinute de elevii suceveni la proba de matematică, unde 4.587 dintre cei 7.265 prezenţi, adică 63,13%, nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5.
O mare parte a celor prezenţi – 1.206, au obţinut note cuprinse între 5 şi 5,99, 535 au luat între 6 şi 6,99, 477 au înregistrat rezultate destul de bune, punctate cu note cuprinse între 7 şi 7,99.
Doar 310 suceveni au obţinut la matematică note cuprinse între 8 şi 8,99, în vreme ce 147 au dat dovadă că sunt bine pregătiţi, fiind puntaţi cu note cuprinse între 9 şi 9,99.
Doar trei elevi din judeţul Suceava au luat nota 10 la această simulare a evaluării naţionale la matematică.
Examinarea la română a mai spălat din ruşinea elevilor suceveni, rezultatele obţinute fiind ceva mai bune.
Din cei 7.315 elevi prezenţi la simularea evaluării naţionale (prezenţă de 96,02%), 2.579 nu au obţinut notă de trecere, lucrările lor fiind punctate cu mai puţin de 5.
Pentru 1.361 de elevi suceveni rezultatele obţinute au fost cuprinse între 5 şi 5,99, în vreme ce 1.064 au obţinut note cuprinse între 6 şi 6,99, iar 943, note de la 7 la 7,99.
885 de elevi ai şcolilor din judeţ au reuşit să obţină note cuprinse între 8 şi 8,99, iar 509 şcolari au obţinut rezultate meritorii, notele acordate pornind de la 9 şi ajungând la 9,99.
Doar patru elevi suceveni au luat nota 10.
Practic, la română s-au cam inversat rezultatele obţinute la matematică, 64,74% obţinând note mai mari de 5, iar 35,25% note mai mici de 5.
Comparativ, la matematică, 63,13% au avut note mai mici de 5, iar 36,86%, note mai mari de 5.
Notele de la simulare pot fi trecute în catalog
La simularea evaluării naţionale elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva cerinţele primite.
Inspectorul Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a explicat că rezultatele obţinute de elevi vor fi analizate prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliul profesoral, pentru adoptarea unor măsuri privind îmbunătăţirea situaţiei.
Inspectoratul Şcolar Suceava va monitoriza şcolile cu rezultate slabe, pentru care va elabora „un plan unitar de acţiune ce va cuprinde măsuri de control şi remediere”. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog, însă prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, acestea pot fi consemnate în catalog.
Evaluarea naţională, la finele lunii iunie
Ministerul Educaţiei a explicat că aceste testări sunt organizate „pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale şi au scopul de a optimiza rezultatele obţinute de elevi la finalul studiilor gimnaziale şi liceale”.
Evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a va debuta la data de 27 iunie cu proba de limba şi literatura română. Pe 28 iunie este programată proba la limba şi literatura maternă, urmând ca testarea la matematică să aibă loc pe data de 29 iunie. Pe 1 iulie vor fi afişate rezultatele, zi în care cei nemulţumiţi vor avea posibilitatea de a depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi publicate la data de 5 iulie.
Deocamdată, rezultatele evaluării naţionale nu au decât un rol orientativ, nefiind eliminatorii pentru cei care vor să se înscrie la liceu. Dar, ca urmare a solicitărilor venite de la cadrele didactice şi specialişti, o nouă lege a Educaţiei, la care se lucrează în prezent, ar putea transforma această testare într-un examen de admitere la liceu, încât, cei care nu obţin nici măcar 5 la finele clasei a VIII-a se vor trezi într-o situaţie foarte dificilă, în care nu vor şti încotro să o apuce.
Eliminat de la examenul de matematică
Un elev sucevean a fost scos din sala de examinare şi a primit nota 1 la examenul de matematică, după ce a fost prins în timp ce încerca să obţină o notă mai bună, folosindu-se de alte mijloace decât cunoştinţele acumulate pe băncile şcolii.
În sălile de examen au existat sisteme de înregistrare audio-video, iar supravegherea a fost realizată de câte doi profesori de altă specialitate decât cea de examen. Conform regulamentului, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, candidaţii primesc nota 1 şi sunt eliminaţi de la evaluare.