Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 7 mar 2016 - Anul XXI, nr. 55 (6168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sfatul specialiştilor

Agricultorii suceveni, sfătuiţi să se orienteze pe culturi la care nu excelează alte state UE, pentru a avea succes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele săptămânii trecute, sucevenii care trăiesc din agricultură, precum şi cei interesaţi să îşi înfiinţeze culturi din care să scoată profit, au avut ocazia să stea de vorbă cu specialişti în domeniu, de la Pepinierele Hida şi Pepiniera Moara, care le-au împărtăşit o mulţime de informaţii utile, acumulate în urma vastei experienţe în domeniu.

Evenimentul, găzduit în sediul Direcţiei Agricole Suceava, a fost apreciat de reprezentantul instituţiei, directorul Vasile Costan, care a invitat şi alte firme să intre în contact cu agricultorii suceveni, prin intermediul lor, fiind dispus oricând să le pună spaţiul necesar la dispoziţie.

Cel care le-a vorbit sucevenilor despre secretele unor culturi de succes este un personaj celebru, Nelu Orlaie, „părintele” Pepinierelor Hida, unul dintre cei mai apreciaţi furnizori de material săditor din ţară, al cărui partener oficial, pe zona Sucevei, este Pepiniera Moara.

Nelu Orlaie, care foarte mult timp a lucrat în domeniul cercetării ştiinţifice la Cluj, în genetica şi ameliorarea căpşunului şi arbuştilor fructiferi, domeniul în care a luat doctoratul fiind genetica căpşunilor, este cunoscut pentru decizia sa de a renunţa la o slujbă bine plătită, în Cluj, pentru a se muta la ţară şi a lua totul de la capăt, undeva, departe de agitaţia urbană.

Acesta a şi povestit cum şi de ce a luat această decizie, cum a pornit afacerea cu 6 ari de căpşuni şi a tot crescut-o, devenind prima pepinieră certificată de căpşuni din România, iar apoi lărgindu-şi aria de acţiune pe arbuşi şi pomi fructiferi, Pepinierele Hida devenind un reper al calităţii la nivel naţional.

„Se trăieşte bine din agricultură, dacă o faci aşa cum trebuie”, mărturiseşte Nelu Orlaie, care a precizat că a observat un interes tot mai mare pentru înfiinţarea de culturi noi în Nord-Estul României, motiv pentru care a şi venit în zonă, pentru a le fi aproape celor care au nevoie de pachete complete pentru înfiinţarea unei plantaţii.

 

Ce nu se cultivă în UE şi merge bine în România

Agricultorii suceveni au fost sfătuiţi să se orienteze pe culturi la care nu excelează alte state UE, pentru a avea succes.

„UE ne creează şi avantaje, dar este şi o povară, pentru că trebuie să intrăm pe o piaţă concurenţială puternică. Şi atunci am pus întrebarea care a rămas valabilă – ce produse are UE, pe care ei le fac din belşug şi nu are rost să încercăm să concurăm cu ei? Ei au reuşit să pună foarte bine la punct mecanizarea, până vom ajunge la nivelul lor va mai curge multă apă pe râul Sucevei”, a spus Nelu Orlaie, care a dat ca exemplu de produse la care se pretează bine mecanizarea: cerealele, plantele tehnice, fructele cu seminţe, gen mere, pere, dar şi legumele de câmp.

„Ce produse nu are UE, cu care noi am putea face concurenţă? Cele care nu se pretează la mecanizare şi necesită obligatoriu un volum mai mare de forţă de muncă.

Exemple: fructe mici, precum afine, căpşune, coacăze negre, zmeure, mure, alune, cireşe, vişine, nuci. De ce să recoltăm astfel de produse pentru alţii, peste mări şi ţări, lăsând în urmă familii dezbinate, copii singuri şi alte drame, când putem recolta toate astea la noi, mai ales că Dumnezeu a binecuvântat această ţară cu terenuri multe, bune şi încă nefolosite?”, a adăugat dr. inginer Nelu Orlaie.

Alături de el, au fost şi alţi specialişti, inclusiv suceveanul Marius Tudorean, de la Pepiniera Moara, care le-au împărtăşit sucevenilor din experienţa sa, vorbindu-le despre noile provocări în dezvoltarea culturii căpşunului, cultura arborilor fructiferi, fertilizarea foliară sau irigarea prin picurare şi microaspersii, pentru culturi cu producţii ridicate şi constante, astfel încât afacerea să dea roade.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii suceveni, sfătuiţi să se orienteze pe culturi la care nu excelează alte state UE, pentru a avea succes.
 Vizualizări articol: 3477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Agricultorii suceveni, sfătuiţi să se orienteze pe culturi la care nu excelează alte state UE, pentru a avea succes5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sfinţişori din aluat opărit, cu miere şi nucă (mucenici moldoveneşti) Chiar dacă se găsesc în orice cofetărie pe 8 şi 9 martie în fiecare an, este destul de uşor să facem mucenicii din aluat dospit opărit acasă, dacă dispunem de timp. Sunt delicioşi, iar mireasma care se degajă din cuptor nu se compară cu... Citeşte