Principala piaţă agroalimentară a municipiului reşedinţă de judeţ este pusă la dispoziţia sucevenilor, renovată aproape în totalitate, odată cu redeschiderea celui de-al doilea sector, la care lucrările de modernizare au fost demarate la finele anului trecut.
La scurt timp după ce sectorul renovat a fost pus la dispoziţia producătorilor atestaţi şi a comercianţilor, repartizaţi la tarabe noi, repoziţionate pentru un acces mai bun al clienţilor şi pentru ca piaţa să fie mai „aerisită”, primarul Ion Lungu a verificat în teren lucrările efectuate.
Edilul sucevean a stat de vorbă cu producătorii şi comercianţii, care i-au transmis ce le place şi ce îi nemulţumeşte.
„A ieşit o treabă bună, comercianţii sunt mulţumiţi, dar au o problemă, la care le dau dreptate, dar nu putem face nimic. Acoperişul este verde iar din cauza asta toate produsele se văd verzi sau altfel decât arată de obicei. Din păcate, noi nu am putut schimba culoarea acoperişului, am fost obligaţi de Disciplina în Construcţii să refacem piaţa conform proiectului iniţial, în care acoperişul era tot verde. Partea bună este că discutând problema cu furnizorul materialului din care este făcut acoperişul, m-a asigurat că pigmentul acestuia se va duce în aproximativ jumătate de an, de la razele soarelui, iar atunci nu vor mai fi probleme”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Conform şefului Direcţiei de Administrare a Pieţelor şi Bazarului, Cristi Cureluşă, cupola – accesul principal în piaţa centrală, va fi gata la 31 martie, după care încep retuşurile la faţada exterioară.
Piaţă cu spaţii încălzite în iarna care urmează
Lungu a menţionat că acum se lucrează la cel de-al treilea tronson al pieţei – intrarea principală, cu acea boltă mare, care trebuie înlocuită, dar că modernizarea Pieţei Centrale nu se opreşte aici.
„Am prins în bugetul acestui an 500.000 lei pentru a aduce căldura în Piaţa Centrală şi o vom face în a doua parte a anului, cel puţin în primul tronson modernizat, astfel încât comercianţii să nu mai îngheţe de frig în iarnă şi să poată să îşi vândă marfa fără a le fi alterată de temperaturile scăzute”, a precizat edilul sucevean.
De condiţii mai bune de comerţ agroalimentar se vor bucura comercianţii şi cumpărătorii din Piaţa Burdujeni, care deserveşte cel mai populat cartier al Sucevei.
„Demarăm curând şi licitaţia pentru modernizartea Pieţei Burdujeni, printr-un proiect multianual, prin care vom realiza mai întâi scheletul de susţinere a acoperişului, apoi acoperirea acesteia”, a mai spus primarul Ion Lungu.
Producătorii, încurajaţi să îşi vândă produsele direct către suceveni, la piaţă
Modernizarea Pieţei Centrale a adus schimbări nu doar de aspect, ci şi la modul în care se circulă printre mese, la aşezarea acestora în funcţie de cei care le utilizează, avantajaţi fiind producătorii atestaţi, care sunt încurajaţi să îşi vândă produsele direct către suceveni, la piaţă, spre beneficiul ambelor părţi.
„În urma modernizării corpului A a rezultat un număr de 83 de mese pentru producătorii cu atestat şi 35 de mese pentru comercianţi. Sperăm să reuşim să încadrăm pe toţi cei care solicită mese, deşi în urma modernizării numărul meselor a fost redus cu 19 în acest corp de clădire. Nu pot sta toţi numai în faţă, dar am asigurat un flux de circulaţie al vizitatorilor care să-i avantajeze pe toţi comercianţii. Până acum erau vreo 20 de mese la care nu se aşeza nimeni pentru că erau în zone în care nu ajungeau clienţii”, a explicat Sorin Chircea, administratorul Pieţei Centrale a Sucevei, care a precizat că prioritate la repartizarea meselor o au cei care au avut tarabe şi până acum.
( 5 mar 2016, 13:14:03