Cea mai mare cantitate de masă lemnoasă pusă la vânzare de Direcţia Silvică Suceava la o licitaţie intermediară a fost vândută aproape în totalitate, după trei zile „de foc”, în care sute de agenţi economici au licitat pentru achiziţia partizilor exploatabile anul acesta.
„Dintr-un volum total de 505.000 de metri cubi oferit spre vânzare <pe picior> au fost adjudecaţi 494.000 de metri cubi, adică 98%”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, la finele celei de-a treia zile de licitaţie.
Chiar dacă protestele forestierilor din decembrie, ianuarie şi februarie au avut ca temă principală tocmai reducerea preţurilor de pornire a licitaţiilor, doleanţă care le-a fost îndeplinită, la licitaţie, preţurile de adjudecare a partizilor exploatabile a crescut foarte mult, timpul pierdut şi pierderile din cele trei luni de inactivitate fiind un sacrificiu prea mare.
„Preţul mediu de pornire a licitaţiei a fost de 152 de lei, în vreme ce preţul mediu de adjudecare a fost de 206 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 36%. Preţul mediu obţinut este asemănător cu cel de anul trecut, ba chiar ceva mai mare”, a precizat directorul celei mai mari direcţii silvice din ţară, Sorin Ciobanu, care a făcut o scurtă analiză a licitaţiei intermediare prin care s-a vândut masa lemnoasă care ar fi trebuit să fie cumpărată de agenţii economici încă de anul trecut, mai ales că perioada de exploatare ar fi trebuit să înceapă din ianuarie şi să se termine pe 15 aprilie, pentru partizile principale, adică cu lemn gros, de calitate.
Practic, majoritatea agenţilor economici care au licitat acum lemnul „pe picior” mai au la dispoziţie puţin peste o lună de zile pentru a scoate lemnul din pădure, după care vor trebui să aştepte până în toamnă pentru a mai avea voie să se ocupe de exploatarea masei lemnoase.
Preţul de pornire a licitaţiilor, o falsă problemă
Boicotarea licitaţiilor de anul trecut şi de anul acesta, precum şi protestele la care au participat forestierii suceveni sunt considerate a avea la bază cu totul altceva decât problemele reclamate de protestatari – preţurile mari de pornire a licitaţiilor.
„Faptul că la direcţiile silvice vecine s-au obţinut preţuri similare, ba chiar mai mari la Neamţ, dovedeşte că acesta este preţul real al pieţei, iar motivul invocat prin protestele din perioada anterioară – preţul de pornire a licitaţiei, nu este unul real”, consideră şeful silvicultorilor suceveni, Sorin Ciobanu.
Chiar dacă abia s-a finalizat cea mai mare licitaţie intermediară organizată până acum de Direcţia Silvică Suceava, pentru a răspunde cererilor foarte mari de pe piaţă cei care administrează pădurile judeţului se pregătesc de o nouă licitaţie.
„Lucrăm deja la organizarea unei licitaţii de masă lemnoasă fasonată, la drumul auto, cu un volum de aproape 80.000 de metri cubi, la preţuri comparabile cu cele practicate anul trecut”, a menţionat Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava.
La licitaţia care tocmai s-a încheiat şi care a durat trei zile au fost adjudecate partizile exploatabile pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni şi Cârlibaba, Breaza, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Marginea, Putna, Falcău, Brodina, Mălini, Râşca, Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuţi şi Adâncata.
Pe specii, cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabilă scos la vânzare a fost cel de răşinoase – peste 373.000 mc, urmat de fag – aproape 105.000 mc, stejar – 1.420 mc, la care se mai adaugă peste 14.000 mc de lemn de esenţă tare, din diverse specii, precum şi 8.800 mc de lemn de esenţă moale (diverse specii).