Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara a fost recepţionat fără nici un fel de obiecţiuni de Consiliul Judeţean Suceava - autoritatea contractantă a proiectului, în data de 26 februarie a.c. Din comisia de recepţie finală au făcut parte reprezentanţi ai CJ, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Suceava şi ai Primăriei Moara.
Administratorul public al judeţului Suceava, Ionuţ Adomniţei, ne-a declarat, ieri, că tot în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Suceava, în data de 7 martie începe recepţia lucrărilor de închidere şi reabilitare a depozitelor de deşeuri neconforme din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
De asemenea, Consiliul Judeţean a început organizarea procedurilor de licitaţie pentru desemnarea unui operator pentru Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) sau depozitul ecologic de deşeuri de la Moara.
Rezultate aşteptate din SMID sunt creşterea ratei de colectare a deşeurilor mixte la 95% pentru populaţia rurală
SMID mai cuprinde amenajarea a 1.250 de puncte de colectare şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului şi Vatra Dornei, furnizarea unei unităţi de compostare individuale în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor.
Depozitul ecologic de la Moara a fost proiectat să deservească localităţile din zonele de deal şi şes ale judeţului Suceava, dar până când situaţia celui de-al doilea depozit, cel de pe Mestecăniş, va fi clarificată din punct de vedere juridic, este foarte posibil ca deşeurile din întreg judeţul să fie aduse la Moara.
Proiectul SMID a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.
Rezultate aşteptate din implementarea acestui proiect sunt creşterea ratei de colectare a deşeurilor mixte la 95% pentru populaţia rurală, faţă de 71% în 2010, reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, colectarea selectivă a deşeurilor din ambalaje, cu creşterea ratei de recuperare şi de reciclare.