Consiliul Judeţean Suceava a depus, în data de 1 martie a.c., contestaţie în anulare împotriva deciziei civile nr. 182/ 28.01.2016 a Curţii de Apel Cluj, care a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş şi a dispus anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 64 emisă în 9 august 2010 de deliberativul comunei Pojorâta, hotărâre prin care 9 hectare de teren au fost trecute în administrarea Consiliului Judeţean Suceava. Pe acest teren, Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu toate celelalte localităţi din judeţ, a construit depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş, parte din proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava, pentru deservirea localităţilor din zona de munte, cu finanţare de la Uniunea Europeană.
Administratorul public al judeţului Suceava, Ionuţ Adomniţei, ne-a declarat, ieri, că prin această contestaţie Consiliul Judeţean solicită atât anularea deciziei Curţii de Apel Cluj şi, în rejudecare, respingerea recursului declarat de reclamant, cât şi suspendarea executării deciziei civile nr.182/28.01.2016.
O contestaţie similară a făcut şi Primăria Pojorâta, în data de 3 martie a.c.
Cel mai mare risc este ca judeţul să fie obligat să restituie către UE peste 51 de milioane de euro
Potrivit administratorului public, în cursul săptămânii viitoare CJ Suceava va face şi o cerere de revizuire a hotărârii judecătoreşti menţionate.
De asemenea, în cursul zilei de joi, Ionuţ Adomniţei a fost la Bucureşti pentru discuţii pe tema situaţiei depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş şi a proiectului SMID, cu reprezentanţii Autorităţii de Management POS Mediu şi cu cei ai Ministerului Fondurilor Europene. ”Aşteptăm răspunsul cu punctul de vedere al ministerului cu privire la calea care este de urmat”, a spus administratorul public.
Decizia Curţii de Apel Cluj a luat total prin surprindere autorităţile responsabile de implementarea SMID în judeţ, cu atât mai mult cu cât depozitul de pe Mestecăniş este executat în proporţie de peste 90%. Aici ar trebui să fie depozitate 350.000 de tone de deşeuri colectate din zona de munte a judeţului, pe o durată de funcţionare până în anul 2037.
Amenajarea unui depozit de deşeuri pe Mestecăniş, chiar şi ecologic, a fost extrem de controversată, cu reacţii nu doar din partea localnicilor, ci şi a organizaţiilor de mediu.
Valoarea totală a proiectului SMID Suceava este de 51,761 de milioane de euro. Varianta cea mai proastă ar fi ca judeţul să fie obligat să restituie toată această sumă către Uniunea Europeană.
( 5 mar 2016, 21:46:34
Răspunsul este foarte simplu: incompetenţă, nesimţire, mârlanie, dezinteres, s.a.m.d.
Ciudat este faptul că nicăieri nu sunt nominalizate persoanele responsabile.