Numărul de studenţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) care studiază cu taxă s-a înjumătăţit în ultimii patru ani, de la 6.494 în 2011, la 3.241 în anul universitar actual.
Cu toate că în evidenţele Universităţii numărul celor care îşi plătesc studiile academice s-a diminuat semnificativ, reprezentanţii instituţiei spun cărata de scădere a acestora este mai mică decât rata medie națională.
Rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a explicat că „pentru fiecare loc bugetat, USV atrage încă 0,7 studenţi cu taxă, faţă de 0,56, care este media naţională. Un rezultat remarcabil îl reprezintă raportul foarte mare (unul din primele din țară) dintre studenții cu taxă și cei bugetați – semn că absolvenții de liceu preferă USV chiar și în condițiile în care trebuie să plătească taxe. A fost cel mai puternic argument al nostru pentru creșterea numărului de locuri bugetate alocate de Ministerul Educaţiei. Rezultatul este cu atât mai semnificativ cu cât multe universități din România nu reușesc să-și ocupe nici măcar locurile bugetate alocate de minister pentru licență”.
De cealaltă parte, Popa a mai spus că este remarcabilă creştereanumărului de studenţi bugetaţi de la USV, acesta estimând că în anul academic 2016-2017 studenţii subvenţionaţi de la bugetul de stat se vor cifra la peste 5.000.
Creşteri semnificative în domeniul IT, scăderi drastice la Inginerie mecanică
Cât priveşte evoluţia numărului de studenţi de la cele nouă facultăţi ale Universităţii, din perioada 2011-2015, conducerea USV a apreciat că în cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de studenţi. Cifrele sunt justificate de înfiinţarea Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană, care funcţionează în cadrul acestei facultăţi şi care are două programe de studii.
Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în cazul domeniului IT. „Politica noastră a fost de a încuraja cât mai mult acest sector pentru că există şi cerere pe piaţa muncii şi firme care îşi doresc să deschidă afaceri aici. A crescut şi numărul de studenţi, însă am alocat şi mai multe locuri bugetate acestui domeniu”, a menţionat Valentin Popa.
De cealaltă parte, la Facultatea de Inginerie Mecanică, în centralizările aferente anului 2011 figurau 612 studenţi (din care 130 cu taxă), iar în 2015 figurau 397 (din care doar 28 cu taxă).
„Este o mare dezamăgire pentru noi că nu am reuşim să stopăm declinul solicitărilor, deşi există cereri pe piaţă pentru specialiştii din acest domeniu”, a mărturisit Popa.
Acesta a mai specificat că o diminuare considerabilă a adresabilităţii se observă şi în cazul programelor de la Facultatea de Istorie şi Geografie, ţinând cont că absolvenţii acestei facultăţi nu mai au căutare foarte mare pe piaţa muncii.
O scădere a numărului de studenţi se constată şi la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, în acord cu cerinţele câmpului muncii, de la 3.480 de studenţi cu taxă în 2011, la 1.637 în 2015.