După mai bine de două săptămâni petrecute în stare de arest preventiv, omul de afaceri Dumitru Morhan a fost eliberat de autorităţile ucrainene. Contactat telefonic, afaceristul sucevean a precizat că la mijloc a fost o neînţelegere şi că a fost eliberat din arest fără a i se impune vreun fel de restricţie.
Dumitru Morhan a fost reţinut de poliţiştii ucraineni, care au pus în aplicare astfel mandatul internaţional de arestare emis de autorităţile române încă din 23 iunie 2014.
La mijlocul lunii februarie, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au confirmat informaţia potrivit căreia Morhan este reţinut pe teritoriul Ucrainei şi au precizat că va urma procedura standard pentru extrădarea acestuia. Interesant este că Dumitru Morhan nu figura pe lista cu persoane urmărite, poate şi pentru faptul că o bună perioadă de timp nu se ştia cu exactitate cât mai are de executat.
Această dilemă a plecat de la faptul că omul de afaceri sucevean a fost condamnat într-un prim dosar şi a executat o parte din pedeapsă, fiind eliberat condiţionat, iar mai apoi a primit o nouă condamnare. Practic, a fost nevoie de un al treilea proces, prin care să se stabilească restul de pedeapsă pe care Dumitru Morhan îl mai are de executat în penitenciar. Potrivit propriilor declaraţii, perioada pe care ar trebui să o mai petreacă după gratii este de 3 luni şi 19 zile.
Fabrica de ape de la Budineţ, adevăratul motiv al arestării lui Morhan?
Deşi nu mai avea de executat o perioadă prea mare, Dumitru Morhan, care a plecat în Ucraina încă din iunie 2014, a refuzat să se întoarcă în România.
În mod curios, Morhan a fost găsit de ucraineni după mai bine de un an şi jumătate, în condiţiile în care acesta nu s-a străduit nici un moment să se ascundă, ba chiar a apărut prin presa din Suceava, Cernăuţi şi Storojineţ cu mai multe interviuri despre noua afacere în care s-a implicat. Este vorba de fabrica de ape de la Budineţ, din raionul Storojineţ, pe care Morhan ar fi cumpărat-o împreună cu alţi afacerişti din Ucraina. Potrivit anumitor informaţii, acţiunile acestei fabrici ar fi fost deţinute de mai multe persoane, iar vânzarea nu s-a realizat cu toate actele în regulă.
De altfel, se pare că această fabrică pare să fi fost adevăratul motiv al arestării lui Dumitru Morhan şi nu mandatul internaţional emis de autorităţile din România. La nivelul ţărilor din fosta URSS a devenit o practică a înlăturării oamenilor de afaceri incomozi prin arestarea, eventual condamnarea lor. Păstrând proporţiile, trebuie amintit cazul miliardarului rus Mihail Hodorkovski, care a devenit indezirabil regimului Putin, ceea ce avea să se termine cu arestarea şi condamnarea sa, plus confiscarea întregii averi.
Apele de la Budineţ, o adevărată mină de aur
Rezervele uriaşe de apă în subsolul de la Budineţ par a fi adevărata miză din spatele arestării lui Morhan. Pe un perimetru de 2,48 hectare există cinci puţuri de apă, aflate la o adâncime între 95 şi 140 de metri. În schimb, bazinul subteran de apă se întinde pe aproape 38 de hectare, ceea ce înseamnă că rezervele de apă de la Budineţ sunt imense, potenţialul fabricii fiind unul extraordinar.
Oamenii cu care Dumitru Morhan a început activitatea la Budineţ au estimat că producţia anuală se va ridica la 18.615.000 de litri.
Fabrica de la Budineţ a apărut pe piaţa de profil după al Doilea Război Mondial, în perioada în care acest teritoriu a ajuns în administrarea URSS. La început a fost o activitate mai timidă, dar ulterior calitatea apelor de aici a fost certificată, inclusiv la nivel internaţional, şi a devenit tot mai căutată.
Apele de la Budineţ au obţinut premii la diferite concursuri, dar cel mai important rămâne titlul de Cavalerul de Cristal, din 1998, din Malta. Localnicii spun că apa de la Budineţ a fost preferata lui Leonid Brejnev, fostul preşedinte al URSS, iar la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 toată apa a provenit de aici.