Confruntaţi cu o acută lipsă a masei lemnoase, după trei luni de inactivitate, agenţii economici din industria lemnului se „luptă” acum în oferte la cea mai mare licitaţie intermediară a Direcţiei Silvice Suceava, concurenţa dintre ei fiind crâncenă. Până acum, majoritatea licitaţiilor organizate de direcţiile silvice din ţară au fost boicotate sau anulate, ca urmare a protestelor forestierilor, a căror principală nemulţumire exprimată a fost vizavi de preţul de pornire a licitaţiei pentru masa lemnoasă exploatabilă în 2016.
În mod ironic, după ce protestele lor au fost motivate de dorinţa scăderii preţurilor de pornire a licitaţiei, ceea ce s-a şi întâmplat până la urmă, la licitaţia demarată de miercuri, care continuă şi astăzi, preţurile de adjudecare au crescut foarte mult, ca urmare a ofertelor făcute de cei interesaţi.
Pentru a răspunde cererilor foarte mari de pe piaţă, Direcţia Silvică Suceava a scos la vânzare cea mai mare cantitate de masă lemnoasă exploatabilă anul acesta, 505.651 metri cubi de masă lemnoasă, pentru care s-au înscris la licitaţie 357 de agenţi economici, dintre care câţiva nu au fost admişi, din cauza lipsei unor documente solicitate la dosarul de înscriere la licitaţie sau a nerespectării condiţiilor de organizare a licitaţiei.
Adjudecarea masei lemnoase, la preţuri mai mari chiar şi cu 120%
Concurenţa mare dintre agenţii economici, care sunt disperaţi să se apuce de treabă, pentru a nu ajunge în „ghearele” falimentului, a făcutca de la un preţ mediu de pornire de 151 de lei/mc să se ajungă la adjudecarea unor partizi cu 360 de lei/mc, adică o creştere de aproape 120%.
În cele mai multe cazuri, preţurile de adjudecare au crescut cu peste 30%, o medie a preţului de vânzare a masei lemnoase în prima zi de licitaţie fiind de 203 lei/mc.
În ziua de 2 martie au fostlicitate partizile exploatabile pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni şi Cârlibaba.
Ieri, pe 3 martie, o concurenţă foarte mare a fost pentru masa lemnoasă pe picior exploatabilăde pe raza ocoalelor silvice Breaza, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Marginea, Putna, Falcău, Brodina.
Astăzi, în ultima zi de licitaţie, vor putea fi achiziţionate partizile exploatabile de pe raza ocoalelor silvice Mălini, Râşca, Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuţi şi Adâncata.
Pe specii, cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabilă este cel de răşinoase – peste 373.000 mc, urmat de fag – aproape 105.000 mc, stejar – 1.420 mc, la care se mai adaugă peste 14.000 mc de lemn de esenţă tare, din diverse specii, precum şi 8.800 mc de lemn de esenţă moale, din mai multe specii.
Licitaţie cu jandarmii la uşă
Evenimentele de la licitaţiile organizate anul trecut şi în ianuarie, precum şi protestele forestierilor din februarie, plus tensiunea existentă între agenţii economici, care vor să îşi adjudece cele mai bune parcele, au făcut ca la cea mai mare licitaţie intermediară organizată până acum de Direcţia Silvică Suceava să fie luate măsuri speciale, de siguranţă.
Pe lângă paznicul instituţiei, prezent de obicei la poartă, pe durata licitaţiei, în curtea Direcţiei Silvice s-au aflat şi agenţii unei firme de pază, dar şi o maşină a Jandarmeriei Române. Prezenţa jandarmilor s-a făcut simţită şi în instituţie, în antecamera desfăşurării licitaţiei, plină ochi de agenţi economici, pregătiţi să liciteze.
Nu de puţine ori, jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele între agenţi economici care se certau pentru că au concurat pentru aceeaşi partidă, ridicând prea mult preţul de adjudecare, ori pentru că nu s-au putut împărţi ca zone de interes.