Studenţi, doctoranzi şi profesori ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava au organizat, la finele săptămânii trecute, în Uvertura Mall Botoșani, o sesiune de experimente științifice adresată elevilor și tinerilor.
Facultatea de Inginerie Alimentară a fost reprezentată de studenţii Iulia Ciornei, Ioana Boştiog, Ionuţ Dismereanu, Evelina Dănila, Veronica Popescu, Andra Varvara, Georgiana Hîtu, Alexandra Gorcea, Dana Huţu şi Ionela Chiribucă, coordonaţi de prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei şi conf. dr. ing. Mircea Oroian, cu experimente „Oul care se cufundă”, „Spectrul chimic”, „Reacţii colorate”, „Vulcan la domiciliu”, „Curcubeul”, „Laptele şi dansul culorilor”, „Depistarea falsurilor la vinuri”, „Bule colorate”, „Balonul”, „Verificarea falsificării mierii de albine”, „Vulcanul cu spumă”, „Vin din apă”, „Depistarea falsurilor la smântână”.
De la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Dumitru Cernuşcă, student doctorand, şi Pavel Popescu, student masterand, coordonaţi de conf. dr. ing. Dan Milici, au prezentat, pe lângă o serie de invenţii şi experimente cu ferofluide, experimente de monitorizare a stărilor de concentrare prin semnale electrocardiografice şi un sistem cromatografic destinat îmbunătăţirii proceselor de marketing. Observatorul Astronomic al USV, prin drd. ing. Cezar Leşanu, a prezentat experimente legate de câmpul electromagnetic: antene, unde, propagare, utilizări.
Participanţii au fost elevi din liceele din municipiul Botoşani, mulţi dintre ei veniţi cu profesorii lor de fizică, chimie şi biologie. Cei mai mulţi dintre vizitatori au fost interesaţi de detectarea undelor emise de telefoanele mobile, de proprietăţile unor noi materiale cum ar fi ferofluidele şi de depistarea falsurilor din alimente.