Cei peste 7.000 de suceveni care aşteaptă încă de anul trecut să primească ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană sunt nevoiţi să mai aştepte cel puţin încă o lună până când le vor primi.
Asta deoarece, spre ghinionul lor, pentru lotul 11 de furnizare a acestor produse alimentare, scos la licitaţie de Ministerul Fondurilor Europene, au fost depuse contestaţii, fiind blocată astfel atribuirea contractului.
„O veste neplăcută pentru cei care aşteaptă ajutoarele de la UE. Am fost informaţi în cursul zilei de marţi că lotul 11, din care fac parte judeţele Suceava şi Botoşani, pentru livrarea de produse alimentare, a fost contestat la licitaţie. Primăria nu are nici un cuvânt de spus în această problemă, aşteptăm să se clarifice cât mai repede rezultatul licitaţiei organizate de Ministerul Fondurilor Europene şi sper ca cel târziu la sărbătorile de Paşti să poată beneficia sucevenii de aceste produse”, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Conform listelor finale de beneficiari, transmise de Prefectură municipalităţii sucevene, în municipiul Suceava sunt 7.070 de beneficiari ai ajutoarelor alimentare de la UE.
„Suntem pregătiţi cu tot ce trebuie, aşteptăm doar să ne fie repartizate pachetele cu alimente, pentru a le putea da apoi mai departe celor care beneficiază de aceste drepturi”, a adăugat Lungu.
La fel ca anul trecut, pentru depozitarea pachetelor cu alimente a fost făcut contract de închiriere pentru halele de la Consuc, în vreme ce distribuţia acestora se va face tot la parterul Orizont Mall.
Un pachet cu alimente de la UE conţine 3 kg de făină albă de grâu, 3 kg de mălai, 0,8 kg de paste făinoase, 2 kg de zahăr, 2 kg de orez, 1 kg de fasole boabe, o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate, fiecare beneficiar primind câte două asemenea cutii, fiecare cântărind 16,1 kg.
Au dreptul la pachete cu alimente familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.
În cazul în care există persoane care nu se regăsesc în rândurile beneficiarilor, conform actului normativ amintit, primăriile pot întocmi liste suplimentare de acordare a ajutoarelor în produse alimentare, solicitanţii trebuind să facă dovada cu documente justificative, potrivit legii.