Raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la anul trecut arată o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală. Practic, într-un an de zile s-a reuşit dublarea sumei recuperate de la infractorii anchetaţi în cadrul dosarelor penale.
În raportul prezentat de procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu se arată că procurorii din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele din Suceava şi Botoşani competenţi în cazul infracţiunilor de acest gen au reuşit să recupereze prejudicii de 1.468.365 lei, faţă de un prejudiciu de 765.885 lei recuperat în anul 2014.
Recuperarea prejudiciilor este, de altfel, în ultima perioadă, o prioritate a procurorilor, fie că este vorba de infracţiuni de evaziune fiscală sau de contrabandă, ultima foarte frecventă în judeţul Suceava. Pe lângă pedepsele stabilite de judecători, procurorii fac eforturi pentru a recupera prejudiciile, în acest sens fiind impusă din ce în ce mai des măsura sechestrului asigurător pe bunuri. Din ce în ce mai frecvent în ultima perioadă s-au înregistrat şi cazuri de inculpaţi care au ales să restituie prejudiciile calculate de bună voie, încă din perioada de urmărire penală. În acest fel, deşi sunt trimişi în judecată, aceştia speră să obţină o condamnare mai blândă.
O treime din prejudiciile din evaziune fiscală, recuperate până acum
Raportul de activitate al procurorilor arată că, anul trecut, aceştia au avut în lucru 796 de dosare penale având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală. Dintre acestea, 413 au fost soluţionate, majoritatea, 394, prin clasare. Au fost totuşi finalizate cu rechizitoriu 19 dosare penale, în care au fost trimişi în judecată 21 de inculpaţi. Acestora li s-a imputat un prejudiciu de 4,33milioane de lei, din care s-a recuperat până acum suma de 1,46 milioane de lei. Aşadar, s-a reuşit recuperarea unei treimi din prejudiciu.
Referitor la infracţiunile de contrabandă, procurorii au avut în lucru 1.354 de dosare, soluţionând 348, din care 116 cu rechizitorii. În cele 116 dosare au fost trimişi în judecată 189 de inculpaţi, 19 dintre ei fiind arestaţi preventiv.
Recuperarea unor sume cât mai mari din prejudicii rămâne una din priorităţile procurorilor şi în 2016.