Înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2016-2017 a început ieri, 29 februarie, mulţi părinţi alegând să se programeze telefonic pentru depunerea cererilor, pentru evitarea aglomeraţiei din şcoli.
De cealaltă parte, unii părinţi au optat să completeze şi să trimită cererile online şi să se prezinte la secretariatul şcolii zilele următoare, pentru validarea acestora.
Astfel, cozile pentru înscrierea la pregătitoare practic nu au existat, părinţii au fost mai bine informaţi comparativ cu anii precedenţi şi, în plus de asta, cel puţin în prima zi, sistemul informatic al Ministerului Educaţiei a funcţionat fără probleme.
„Părinţii sunt în temă cu etapele înscrierii, cei mai mulţi dintre ei anunţându-şi intenţia de a veni pentru înscriere cu săptămâni înainte. Astfel, am reuşit să facem o programare pe zile, pe ore, în funcţie de programul dumnealor. Cei mai mulţi solicită înscrierea după ora 16.00, iar noi ne-am arătat disponibilitatea să stăm chiar după programul prevăzut de metodologie. Evident, îi primim şi pe părinţii care nu au fost programaţi, când doresc aceştia”, a explicat prof. Gabriela Mihai, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava.
Părinţii pot depune cererile de înscriere până la data de 18 martie, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-18.00,şi sâmbăta, în intervalul 8.00-13.00.
„În anii trecuţi am primit foarte multe cereri de înscriere online, dar astăzi au venit părinţii personal. Înscrierea nu durează mai mult de 3-4 minute, puţin mai mult dacă mai sunt de adus câteva lămuriri, dacă părintele vrea să îi explicăm ceva. În general părinţii cunosc metodologia, ştiu ce acte trebuie să aducă. Au început să întrebe încă de acum o lună, noi le-am recomandat să se informeze de pe site-ul colegiului şi acum ştiu ce au de făcut”, ne-a precizat Carmen Dragomir, secretară în cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Cum miza este una destul de importantă, mulţi părinţi au venit încă din prima zi pentru înscrieri, fie că au ales şcolile unde sunt arondaţi, fie că au domiciliul în alte circumscripţii şcolare.
„E uşor. Totul e ok. În câteva minute am terminat”, a declarat o mămică la Colegiul de Artă.
Peste 700 de elevi înscrişi în prima zi
În cursul zilei de ieri, în jurul după-amiezii figurau 742 de elevi înscrişi în clasa pregătitoare în şcolile din judeţ.
În prima etapă de înscriere în învăţământul primar trebuie înscrişi atât copiii ai căror părinţi optează pentru şcoala de circumscripţie, cât şi cei care aleg o şcoală care nu se află în apropierea domiciliului lor.
Reprezentanţii şcolilor din municipiu ne-au transmis că mulţi dintre părinţi depun cereri de înscriere la şcoli din afara circumscripţiilor de care aparţin, cu speranţa că vor ocupa un loc în unităţile considerate mai bune.
Dacă părinţii optează pentru şcolile la care nu sunt arondaţi, în cazul în care numărul cererilor va fi mai mare decât numărul de locuri se vor aplica criterii de selecţie stabilite de fiecare unitate. La polul opus, toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată.
„Majoritatea sunt din afara zonei de circumscripţie”, a precizat Carmen Dragomir, de la Colegiul de Artă, aceasta menţionând că în acest an legislaţia permite să se realizeze o pretestare a copiilor.
Aceasta a mai subliniat că după încheierea primei etape de înscriere, la Colegiul de Artă vor fi organizate întâlniri ale cadrelor didactice cu părinţii copiilor înscrişi la clasa pregătitoare pentru a li se explica părinţilor despre necesitatea dovedirii aptitudinilor artistice ale copiilor.
„Va fi o pretestare prin joc. Cei înscrişi vor participa la ateliere de muzică, de artă plastică, tocmai ca profesorii de specialitate să vadă dacă elevii au aptitudini şi în ce direcţie. Copiii din circumscripţie vor fi automat acceptaţi, însă dacă nu au aptitudini artistice, părintele va fi informat, având în clasa I posibilitatea de a-l transfera”, a mai completat Dragomir.
7.050 de copiii sunt aşteptaţi să fie înscrişi în clasele pregătitoare care vor funcţiona în anul şcolar următor, 354 la număr, dintre care 46 în regim simultan.
La etapa a II-a de înscriere în învăţământul primar participă doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ după prima etapă. Depunerea cererilor de înscriere este programată în perioada 30 martie – 8 aprilie.