Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 mar 2016 - Anul XXI, nr. 50 (6163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În ritm de melc

Laboratorul zonal de restaurare Suceava: opt ani, zece miniştri ai Culturii şi o investiţie nefinalizată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul general al Muzeului Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, a făcut cu câteva zile în urmă o adresă prin care a solicitat o audienţă ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru a prezenta situaţia Laboratorului zonal de restaurare Suceava, o investiţie începută în urmă cu opt ani, dar încă nefinalizată.

Directorul Muzeului Bucovinei speră ca prin acest demers să fie alocată antreprenorului (firma RESTACO) suma necesară pentru finalizarea lucrării.

 

Noua construcţie are o suprafaţă totală de 1.561 mp (cu tot cu rampă şi cu spaţiile deschise)

Cu mai bine de opt ani în urmă, Complexul Muzeal Bucovina (cum se numea atunci instituţia muzeală suceveană) obţinea, în baza unui proiect, suma de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea modernă a unui nou Laborator zonal de restaurare, întrucât secţia de restaurare a muzeului (ale cărei baze s-au pus în anul 1975) funcţiona, de mai bine de două decenii (1986), într-un vechi imobil (inclus în rezervaţia de arhitectură a urbei) de pe strada Dragoş Vodă.

Banii, obţinuţi din două surse - Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI) şi Inspectoratul de Stat în Construcţii - erau destinaţi pentru realizarea unei clădiri noi (în formă de „U”, cu etaj din sticlă), care să păstreze doar faţada clădirii istorice.

Noul laborator de restaurare era menit să asigure condiţii optime pentru atelierele de restaurare pictură, ceramică, lemn, metal, textile, investigaţii fizico-chimice (deja existente în structura instituţiei muzeale sucevene), dar şi pentru o serie de ateliere noi (restaurare carte, documente şi pergament, legătorie, restaurare piele), precum şi pentru laboratoarele de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de lemn şi textile.

Vechiul imobil (clădire din sec. al XIX-lea, răscumpărată de statul român în anul 1927 de la proprietarii evrei) de pe strada Dragoş Vodă dispunea de o suprafaţă utilă de 354 mp (cu tot cu anexe), iar noua construcţie, la care se lucrează cu hopuri, în funcţie de sumele alocate, are o suprafaţă totală de 1.561 mp (cu tot cu rampă şi cu spaţiile deschise).

 

Există un rest de execuţie de 1.850.985 de lei, bani de care are nevoie antreprenorul pentru finalizarea lucrării

Construcţia noului Laborator zonal de restaurare a început în anul 2008 şi, potrivit devizului, suma necesară finalizării lucrărilor (fără partea de dotări) se ridică la circa 4.600.000 de lei.

Personalul care lucra în această secţie s-a mutat (temporar - se credea atunci - până la construirea noului imobil) în Laboratorul de conservare etnografică (construcţie recepţionată în anul 2005), clădire situată în perimetrul Muzeului Satului Bucovinean, în care s-au amenajat o serie de spaţii, chiar dacă acestea nu sunt întru totul adecvate pentru funcţionarea unor ateliere de restaurare.

Lucrările de construcţie ale noului Laborator de restaurare, care trebuiau să fie finalizate în anul 2010, nu s-au încheiat nici acum.

Există un rest de execuţie în valoare de 1.850.985 de lei, bani de care are nevoie antreprenorul pentru finalizarea lucrării. Aşa cum spune dr. Constantin-Emil Ursu, „mai sunt de făcut o serie de lucrări de interior, precum şi o parte din instalaţii”.

Banii nu pot fi obţinuţi însă fără semnătura ministrului Culturii. Vlad Alexandrescu este cel de-al zecelea ministru al Culturii (dacă nu-i socotim şi pe interimari) care s-au succedat de la demararea investiţiei.

Când s-au obţinut banii prin proiect ministru era Adrian Iorgulescu. Au urmat Theodor Paleologu, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşoti, Daniel Barbu, Gigel Sorinel Ştirbu, Hegedus Csilla, Ioan Vulpescu.

„Dacă se alocă suma de 1.850.985 de lei antreprenorului - spune dr. Constantin-Emil Ursu - Laboratorul zonal de restaurare de la Suceava ar putea fi finalizat în acest an”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laboratorul zonal de restaurare Suceava: opt ani, zece miniştri ai Culturii şi o investiţie nefinalizată.
 Vizualizări articol: 2835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Laboratorul zonal de restaurare Suceava: opt ani, zece miniştri ai Culturii şi o investiţie nefinalizată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coliva de arpacaș Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a... Citeşte