Bursele şcolare şi ajutoarele de la stat nu reuşesc să îi ţină în bănci pe toţi elevii care beneficiază de aceste alocaţii.
Aproape 400 de elevi din judeţ au rămas fără ajutoarele financiare pe care statul le acordă, din cauza absenţelor pe care le-au acumulat în primul semestru şcolar. Este vorba despre bursa „Bani de liceu” oferită familiilor nevoiaşe şi bursa acordată elevilor din învăţământul profesional, o condiţie pentru acordarea acestora fiind legată de prezenţa la şcoală.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, în primul semestru şcolar au fost suspendate 151 de burse ”Bani de liceu”, iar alţi 220 de elevi au pierdut bursele profesionale. Cât priveşte „Banii de liceu”, acest ajutor financiar este acordat familiilor cu posibilităţi materiale reduse, însă bursa se sistează în cazul în care elevul absentează nejustificat la 20 de ore de curs. Odată sistat acest ajutor, el poate fi reluat abia din anul şcolar următor, informează IŞJ Suceava.
De partea cealaltă, în cazul burselor sistate la clasele profesionale, cei 220 de elevi chiulangii au rămas fără burse doar pe perioada unei luni. Potrivit legii, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de zece absenţe nemotivate în luna precedentă.
Peste un milion de absenţe în semestrul I
Peste un milion de absenţe au fost trecute în cataloage de profesorii din judeţ în cele patru luni şi jumătate ale semestrului I, mai puţin de jumătate dintre acestea fiind motivate. Astfel, 558.354de absenţe au rămas nejustificate.
Cele mai multe absenţe de la orele de curs au fost consemnate în luna octombrie a anului trecut, când au fost înregistrate 328.032 de absenţe.
În ceea ce priveşte nivelul de vârstă, liceeni au strâns cele mai multe absenţe.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, „totalul absențelor în primul semestru al anului școlar 2015 - 2016 a fost de 1.085.742, din care motivate 558.354. Media este de 11,47 absențe/ elev, din care motivate 5,9. În ceea ce priveşte repartizarea absențelor pe cicluri de învățământ: primar – 112.511, gimnazial – 348.229, liceal zi – 601.185, liceal seral, fr – 23.817. Centralizările nu cuprind şi liceenii de la profilul tehnic”. Inspectoratul Şcolar Suceava a transmis că pentru scăderea absenteismului s-au întreprins o serie de măsuri, cum ar fi: monitorizarea activității „Comisiilor pentru frecvență, combaterea absenteismului și a abandonului școlar” (comisie cu caracter obligatoriu în școală) şi monitorizarea absenteismului şi a riscului de abandon şcolar al tuturor elevilor din fiecare şcoală prin centralizarea datelor la nivelul unității școlare și controale tematice curente.
Totodată, vor fi organizate activităţi de suport educațional pentru părinţi din partea profesorilor diriginţi şi a învăţătorilor din fiecare unitate şcolară de pe raza judeţului Suceava în scopul prevenirii absenteismului şi activităţi în cadrul comisiilor diriginților şi al cercurilor pedagogice coordonate de Inspectoratul Şcolar Suceava în colaborare cu directorii şcolilor şi autorităţile locale pentru eficientizarea activităţii diriginților privind scăderea abandonului şcolar.