Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava au organizat, în luna februarie, mai multe acţiuni de prevenire şi informare care au avut scopul de a-i face pe tineri mai atenţi şi mai prudenţi la riscul de a cădea victime ale unor infracţiuni. Aceştia au oferit ca exemple pozitive şi cazurile a doi tineri care au procedat foarte corect atunci când s-au aflat într-o situaţie de risc. Unul dintre cazuri s-a petrecut pe 15 februarie, când un copil în vârstă de 10 ani, elev la o şcoală din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, a fost abordat la ieşirea de la ore de un necunoscut care i-a spus că a fost trimis de mama sa pentru a-l duce acasă. Copilul şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a fugit, informând un profesor şi sunându-şi mama, care a sesizat în scurt timp Poliţia. După cum am mai relatat în cotidianul nostru, individul era un tânăr cu probleme psihice din Timiş, care făcuse o pasiune pentru mama băiatului şi care, respins de aceasta, voia foarte probabil să-i facă rău băiatului. În urma acestui caz, pe numele tânărului din Timiş s-a întocmit dosar penal pentru tentativă la infracţiunea de lipsire de libertate.
Într-un alt caz, pe 18 februarie, un tânăr de 17 ani, din municipiul Suceava, a sesizat Poliţia după ce a primit un mesaj pe telefon, de la un număr necunoscut, prin care era înştiinţat despre faptul că a câştigat un premiu de 5.000 euro şi un telefon. Tânărul, ştiind că au fost cazuri de înşelăciune, a trimis la numărul respectiv un mesaj, respectiv că va verifica la poliţie. Ulterior, nu a mai fost contactat, iar telefonul respectiv a fost închis.
Cele două sunt exemple despre cum trebuie acţionat în cazuri de acest gen.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava, a precizat că în februarie au fost organizate cinci acţiuni de prevenire şi informare în cadrul proiectului ,,De mici să preţuim siguranţa”, peste 600 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani beneficiind de recomandările cu caracter preventiv.
El a subliniat că în a doua parte a lunii februarie activităţile au fost concentrate la nivelul municipiului Fălticeni.
„Au fost organizate ateliere de lucru interactive, au fost vizionate filme educative, s-au purtat discuţii cu copiii, părinţii şi cadrele didactice şi au fost distribuite peste 250 de manuale cu recomandări preventive.Activităţile de informare şi prevenire vor continua şi în perioada următoare, siguranţa copiilor fiind o prioritate a poliţiştilor”, a declarat comisarul Epureanu.