Locuitorii cartierului Burdujeni vor avea la dispoziţie, începând de anul acesta, un nou cimitir, în acest fel fiind rezolvată temporar criza locurilor de înhumare cu care se confruntă majoritatea celor ajunşi în situaţia de a pierde pe cineva apropiat.
Tocmai de aceea, conducerea municipalităţii sucevene a identificat o suprafaţă de teren pe care pot fi amenajate 2.600 de locuri de înmormântare, pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, lângă staţia de înaltă tensiune.
Lucrările de amenajare a noului cimitir au demarat ieri, în prezenţa primarului Ion Lungu, care a asistat la turnarea primilor stâlpi de îngrădire, dintr-un total de aproape 300, pe care urmează să fie montat gardul de plasă, care a fost achiziţionat deja, prin Direcţia Domeniului Public, ai cărei angajaţi execută toate operaţiunile necesare.
„Este o prioritate pentru noi amenajarea unui cimitir pe Dealul Mănăstirii. Primăria Suceava trebuie să amenajeze mai multe cimitire, pe cât posibil în apropiere de fiecare cartier al oraşului. De când sunt primar am amenajat acel cimitir nou la Pacea, altul în cartierul Iţcani, iar cu acest nou cimitir, care va deservi cartierul Burdujeni, se rezolvă în zonă problema lipsei locurilor de înhumare”, a spus primarul Ion Lungu.
Noul cimitir va fi amenajat pe o suprafaţă de aproape 29.000 de mp, iar capacitatea sa va fi de aproximativ 2.600 de locuri de înmormântare.
„Sper ca într-o perioadă de o săptămână să finalizăm de îngrădit noul cimitir, ca apoi să-l putem borna, să trasăm aleile de acces şi apoi să-l punem la dispoziţia unităţilor de cult. Este o adevărată presiune pe crearea cât mai rapidă de noi locuri de înhumare, chiar de unii fac ironii pe această temă – uite ce face primarul Lungu, ne asigură cimitire. Sunt declaraţii scoase din context. Doamne fereşte să ai un deces în familie şi să nu ai unde să-l înmormântezi”, a adăugat edilul sucevean, care a dispus ca pe toată durata lucrărilor să fie asigurată paza şantierului.
Repartizarea locurilor de înhumare s-a făcut pe unităţile de cult din cartier, în funcţie de numărul de enoriaşi aferent fiecăreia.
Astfel, cele mai multe locuri de veci revin bisericilor creştin ortodoxe: 1.027 de locuri vor fi date în administrarea Bisericii ”Sfântul Andrei”, cea mai mare din cartierul Burdujeni; Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” are repartizate 364 de locuri, Biserica ”Vasile cel Mare” - 317 locuri, Biserica ”Izvorul Tămăduirii” - 320 de locuri şi Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - 247 de locuri.
Biserica Apostolică are repartizate 169 de locuri, Biserica Adventistă de ziua a şaptea – 73 de locuri, Biserica Betel – 53 de locuri, Biserica Baptistă Betania - 30 de locuri.