Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a anunţat finalizarea anchetei în cazul unui avocat acuzat că a falsificat un contract de asistenţă juridică pentru a încasa 15.000 de euro de la o femeie care a câştigat un proces. Eugen Laurus, avocat în cadrul Baroului Suceava, care activează la Rădăuţi, a fost trimis în judecată sub două capete de acuzare: “fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „tentativă lainfracțiunea de înșelăciune”.
Procurorii au arătat că avocatul a falsificat înscrisul sub semnătură privată intitulat „Contract de asistenţă juridică”, întocmit cu data de 12 aprilie 2005, atestând în fals că a fost încheiat cu persoana care avea ulterior să câştige un proces privind acordarea de despăgubiri. Ulterior, în baza acelui contract, avocatul a apelat la un executor judecătoresc, care a deschis un dosar de executare silită privind obligaţia părţii vătămate de a achita un onorariu de succes de 15.000 de euro. Partea vătămată nu a achitat în cele din urmă suma, reclamând că respectivul contract de asistenţă juridică a fost falsificat, iar ea nu a fost niciodată de acord să achite un asemenea onorariu. Din cercetările procurorilor a rezultat că respectivul contract a fost falsificat, astfel că avocatul a fost acum trimis în judecată.
Miza: un proces în care s-au acordat despăgubiri de 150.000 de euro
Avocatul a reprezentat-o în instanţă la un moment dat pe o femeie din Rădăuţi, Cristina M., care a câştigat un proces privind o eroare medicală căreia i-a căzut victimă. Este vorba de o tânără profesoară din Rădăuţi, victima unei erori medicale când a născut, în urma căreia a ajuns să scape materii fecale. Cadrele medicale i-au efectuat defectuos o intervenţie care a provocat secţionarea sfincterului anal. La aproape opt ani de când i-a fost interzis dreptul la fericire, timp în care s-a luptat în instanţa de judecată, femeia a obţinut o hotărâre definitivă prin care a fost despăgubită cu 150.000 de euro. Iniţial, Judecătoria Suceava decisese ca suma acestor despăgubiri să fie de 275.000 de euro, însă, la recurs, Curtea de Apel a diminuat despăgubirile. Femeia a avut de partea sa toate documentele care au confirmat că a fost victima unor erori medicale. Aceasta a rămas cu traume pentru tot restul vieţii, în urma erorii medicilor, în ciuda intervenţiilor la care a fost supusă ulterior.
Cel puţin pe o perioadă a procesului aceasta a fost reprezentată de avocatul Eugen Laurus. Femeia i-ar fi acordat o sumă consistentă avocatului, pentru că a reprezentat-o, însă acesta a vrut şi mai mult, cei 15.000 de euro
Revenind la avocatul trimis în judecată, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Procesul în care va fi judecat avocatul se va consuma, în prima sa fază, la Curtea de Apel Suceava.
Am încercat ieri să-l contactăm pe Eugen Laurus, însă numărul de telefon afişat în Reţeaua avocaţilor din România nu mai este al său.
(27 feb 2016, 13:54:38