Doi indivizi cu antecedente penale arestaţi preventiv şi trimişi în judecată pentru mai multe fapte, de la furturi şi infracţiuni la regimul rutier la tâlhărie în formă agravantă şi ultraj, au reuşit să scape de dosarele penale de furt calificat, după ce victimele din cele două dosare au dat declaraţii notariale că s-au împăcat cu inculpaţii. S-a întâmplat la termenul de judecată din data de 22 februarie, la Judecătoria Rădăuţi, practic luni de zile de anchetă ale poliţiştilor şi procurorilor fiind anulate. Împăcarea părţilor este perfect legală, fiind permisă de actualul Cod Penal în cazul infracţiunilor de furt calificat, însă mai mult decât discutabilă. Mai mulţi procurori au atras atenţia că această prevedere reprezintă un real pericol în înfăptuirea justiţiei, iar argumentele acestora sunt incontestabile: hoţi recidivişti, care trăiesc din furat, contactează victimele prin intermediari, le restituie prejudiciul ori, mai grav, le intimidează, iar dosarele penale rămân fără nici o finalitate.
Cine sunt hoţii care profită de Codul Penal
Cazul pe care vi-l prezentăm în materialul de astăzi face referire la dosarul inculpaţilor Sabin Begean, în vârstă de 23 de ani, din Bilca, Marian Pleşca, de 24 de ani, din Volovăţ, şi Nicolae Grosu, 31 de ani, din Vicovu de Sus, toţi cunoscuţi cu antecedente penale. La finele luni noiembrie 2015, cei trei au fost surprinşi de agenţii de pază ai unei firme în timp ce sustrăgeau câţiva saci cu detergent şi mai multe baxuri cu băuturi alcoolice, la Rădăuţi. Imediat după somaţiile agenţilor, hoţii au abandonat bunurile şi au fugit printre blocurile din vecinătatea magazinului. Chiar dacă agenţii i-au urmărit, fiecare pe câte unul, fugarii au reuşit să dispară în întuneric. După scurt timp agenţii i-au observat pe hoţi într-un autoturism marca Volkswagen Vento, s-au îndreptat spre ei, însă autoturismul a demarat în trombă, deşi unul dintre agenţii de pază a încercat să-l reţină pe şofer prin geamul portierei. Mai mult, în momentul când maşina s-a pus în mişcare, agentul a fost călcat pe picior. Imediat după aceasta, agenţii de pază au sunat la 112 şi au alertat Poliţia municipiului Rădăuţi.
În jurul orei 2.30, o patrulă a poliţiei a observat autoturismul căutat, care se deplasa pe strada Putnei din Rădăuţi. Poliţiştii au pus în funcţiune dispozitivele tip girofar şi cele acustice pentru a opri maşina suspectă, însă şoferul nu a oprit.
Urmărire pe 20 de kilometri, focuri de armă şi butelii aruncate în calea maşinii de poliţie
Urmărirea a continuat pe o distanţă de circa 20 de kilometri, perioadă în care poliţiştii au tras 11 focuri de armă, inclusiv în pneurile maşinii. În timpul urmăririi, fugarii au aruncat din maşină mai multe butelii furate, încercând să provoace ieşirea în decor a maşinii de poliţie.
Pe raza localităţii Voitinel, după ce unul dintre focurile de armă a atins un pneu, fugarii au abandonat maşina şi au dispărut în întuneric, nu înainte de a arunca cu pietre înspre poliţişti. Ei şi-au pierdut iniţial urma, însă au fost prinşi după scurt timp.
În ziua urmăririi, unul dintre inculpaţi, Ştefan Sabin Begean, se afla deja sub control judiciar, pentru alte fapte. Printre altele, în noaptea de 29 spre 30 septembrie 2015, acesta a furat un vițel pe care l-a băgat în portbagajul autoturismului şi doi porci pe care i-a tăiat după scurt timp, animalele aparţinându-i unui bărbat din Marginea. De asemenea, Begean s-a mai ales, înainte de a fi arestat preventiv, şi cu dosare penale pentru conducere fără permis ori conducerea unui vehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.
Un alt inculpat din acest dosar, Marian Vasile Pleşca, a mai fost trimis în judecată şi pentru că, pe 7 octombrie 2015, a pătruns într-un birou notarial din Rădăuţi, unde a sustras bani şi bunuri dintr-o poşetă.
Una dintre părţile vătămate care şi-a retras plângerea este notar public
Prinşi după o anchetă complicată, cu nopţi de filaj şi o urmărire în care poliţiştii şi-au pus viaţa în pericol, după cum am amintit mai sus, inculpaţii au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în decembrie 2015, toţi în stare de arest preventiv.
Pe 22 februarie 2016, la dosarul cauzei au fost depuse două declaraţii notariale de împăcare. Este vorba de bărbatul căruia i-au fost furate şi tranşate animalele la Marginea şi de furtul din cabinetul notarial. În acest al doilea caz nu putem să nu remarcăm că persoana care şi-a retras plângerea este un notar public – Elena Fomin.
În aceste condiţii, inculpaţii Sabin Begean şi Marian Pleşca au scăpat de răspundere pentru furt calificat. Norocul anchetatorilor în acest caz este că ambii au fost trimişi în judecată şi pentru alte infracţiuni (legate de agresarea poliţiştilor şi de infracţiuni la regimul rutier, în cazul lui Begean), astfel că procesul va continua, exceptând infracţiunile de furt calificat. Scăparea de aceste capete de acuzare le va uşura mai mult ca sigur celor doi pedepsele şi le măreşte şansele de a scăpa de arest preventiv.
Cazierele sunt elocvente: hoţi de meserie
Toţi cei trei inculpaţi judecaţi în acest dosar au antecedente penale. Inculpatul Sabin Ştefan Begean este cunoscut cu antecedente penale, infracţiuni de furt calificat, încă de când era minor. Un detaliu deloc de neglijat este şi că acesta a continuat să fure deşi se afla sub control judiciar, demonstrând o crasă sfidare a legii.
Şi Marian Pleşca este cunoscut cu antecedente penale, având multiple condamnări la executarea unor pedepse privative de libertate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt, furt calificat, violare de domiciliu şi distrugere, fiind eliberat ultima dată din penitenciar la data de 14.07.2015, cu un rest de pedeapsă rămas de executat de 200 de zile. Aceştia sunt aşadar cei doi indivizi care au parte de clemenţă din partea Codului Penal, având posibilitatea de a se împăca.
Avertismentul procurorilor: infractori încurajaţi, investigaţii costisitoare fără finalitate şi victime supuse presiunilor
Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a transmis, prin intermediul procurorului Sebastian Andrei Bucşa, un punct de vedere tranşant referitor la aceste împăcări permise de Codul Penal:
„Considerăm că instituţia împăcării în cazul infracţiunilor de furt şi furt calificat pune într-un real pericol apărarea valorilor sociale, respectiv patrimoniul persoanei, putând constitui o formă de încurajare a infractorilor la săvârşirea unor astfel de infracţiuni, ştiind că atât timp cât vor repara prejudiciul produs pot evita tragerea la răspundere penală. Aceasta în condiţiile în care identificarea autorilor unui furt calificat este mult mai dificilă decât în cazul altor infracţiuni pedepsite la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, implicând de multe ori costuri şi resurse investigative considerabile. De asemenea, împăcările dintre persoana vătămată şi inculpaţi, în special cei cunoscuţi cu antecedente penale, survin în multe cazuri urmare a presiunilor directe sau indirecte exercitate de aceştia din urmă sau de membrii familiilor acestora, de multe ori persoanele vătămate fiind de acord să se împace fără măcar să fie despăgubite pentru prejudiciile suferite, fiindu-le teamă să depună noi plângeri penale, mulţumindu-se doar să nu mai aibă de a face cu inculpaţii”.
Multe cazuri de acest gen
Această opinie nu este deloc singulară. Cazuri similare, cu inculpaţi cu antecedente penale care au scăpat de răspundere penală, prin împăcare, s-au înregistrat pe la mai toate Parchetele de pe lângă Judecătorii din judeţ.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Constantin Steiciuc, a sesizat şi el această problemă. El a arătat că hoţii cu antecedente penale, probaţi de obicei doar într-o parte din faptele comise, profită din plin de această prevedere a Codului Penal, care practic îi încurajează să continue să fure. Ei restituie prejudiciul ori chiar ceva în plus, permiţându-şi să facă asta din ce adună din alte furturi pentru care nu sunt probaţi.
Practic, poliţiştii şi procurorii care muncesc luni de zile la anchete sunt transformaţi în recuperatori legali chiar de Codul Penal.
S-a dus la poliţie, cu maşina, deşi nu are permis de conducere
Sabin Begean, unul dintre inculpaţii trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, a fost protagonistul unui episod demn de cascadorii râsului.
Înainte de a fi arestat preventiv acesta îşi făcuse un obicei în a conduce autoturisme, deşi nu a avut niciodată permis de conducere. El mergea cu maşinile la furat, aşa cum rezultă din rechizitoriu.
Unul dintre dosarele penale pe numele lui Begean a fost întocmit după ce, pe 19 octombrie 2015, acesta s-a dus chiar la poliţie, la volanul unei maşini.
În acea zi, Begean s-a prezentat la Postul de Poliţie Bilca, conform programului de supraveghere al controlului judiciar, la volanul unui Audi A 4. Poliţiştii s-au sesizat şi i-au făcut dosar penal pentru că a conduso maşină deşi nu este posesor de permis de conducere.