Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2016 - Anul XXI, nr. 47 (6160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analize

A fost confirmată prezenţa unei bacterii periculoase în apele râului Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele prelevate din mai multe secţiuni ale râului Bistriţa au confirmat prezenţa unei bacterii periculoase pentru oameni, Clostridium Perfringens, în apele acestui râu, pe teritoriul judeţului Suceava. Prefectul Constantin Harasim ne-a declarat în cursul zilei de ieri că toate analizele efectuate în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ pe probele recoltate din trei secţiuni ale râului, în aval de oraşul Broşteni, de pe raza localităţii Crucea şi în aval de municipiul Vatra Dornei au confirmat prezenţa acestei bacterii. Potrivit specialiştilor, bacteria Clostridium Perfringens  poate genera forme severe de infecție alimentară şi se manifestă prin dureri de stomac, diaree sau crampe abdominale. Rezultatele au arătat că cea mai mare concentraţie de bacterii s-a constatat pe râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei.

Constantin Harasim a subliniat faptul că deşi a fost confirmată prezenţa acestei bacterii, nu s-au înregistrat probleme în alimentarea cu apă a populaţiei din localităţile traversate de râul Bistriţa. Harasim a spus că Direcţia de Sănătate Publică Suceava l-a informat că toate analizele efectuate pentru a determina calitatea apei potabile au arătat că nu există un risc pentru populaţie.

Prefectul a precizat că problema cu privire la prezenţa bacteriei Clostridium Perfringens va fi gestionată de „Apele Române”, el solicitând şi implicarea Gărzii de Mediu Suceava pentru a efectua controale în vederea identificării unor surse de poluare, cu deşeuri sau din staţiile de evacuare a apelor uzate, acestea fiind în derulare în zona de munte a judeţului. „Analizele arată că există un focar de infecţie care trebuie combătut şi trebuie să vedem ce favorizează apariţia acestei bacterii”, a spus prefectul judeţului Suceava.

 

Analizele vor fi efectuate şi pe râul Moldova

Constantin Harasim a precizat că în cursul zilei de ieri, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Siret din Bacău a transmis o informare în care se precizează că după identificarea prezenţei bacteriei în râul Bistriţa, în aval de Vatra Dornei, secţiunile de investigare au fost suplimentate, în amonte şi în zona acestui municipiu. „SGA a efectuat de asemenea, în data de 23 februarie a.c., o monitorizare a parametrilor fizio-chimici pe râul Bistriţa, pe sectorul Vatra Dornei – Broşteni şi pe pârâul Neaga, în amonte de confluenţa cu râul Bistriţa. Rezultatele analizelor la parametrii analizaţi indică încadrarea apelor pârâului Neagra în clasa I de calitate şi a râului Bistriţa în clasa a II-a de calitate, adică o stare bună şi foarte bună de calitate din punct de vedere fizio-chimic”, se arată în informarea transmisă de directorul ABA Siret, Emil Vatamanu.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Suceava a anunţat că ABA Siret a solicitat efectuarea unor noi analize microbiologice la indicatorul Clostridium Perfringens, în secţiunile Argestru şi Dorna Candrenilor de pe râul Bistriţa, în secţiunea Fundu Moldovei, pe râul Moldova, dar şi la staţia de epurare din Vatra Dornei şi la staţia de evacuare  a apelor uzate de la spitalul din acest municipiu.

Potrivit unui ordin al prefectului emis la începutul acestei săptămâni, DSP Suceava va intensifica în această perioadă ritmul de recoltare a probelor de apă din staţiile de tratare ale localităţilor de pe cursul râului Bistriţa, iar suplimentar va recolta probe şi din fântânile din gospodăriile populaţiei din apropierea cursului de apă. În acelaşi ordin se mai precizează că DSP Suceava, prin medicii de familii, va monitoriza toate cazurile de îmbolnăvire cu boli diareice, în timp ce Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu vor monitoriza cursul râului şi afluenţii în vederea identificării oricăror surse de poluare cu deşeuri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fost confirmată prezenţa unei bacterii periculoase în apele râului Bistriţa.
 Vizualizări articol: 4606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A fost confirmată prezenţa unei bacterii periculoase în apele râului Bistriţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mujdei gros Mujdeiul de usturoi gros ca o maioneză, cu aspect sidefat, este de ani bun în topul preferințelor oaspeților de la pensiunile din Bucovina. În ciuda unor opinii larg distribuite pe internet, potrivit cărora preparatul ar fi... Citeşte