Un vechi conflict de la Milişăuţi, legat de exploatarea păşunii din localitate, a degenerat, ieri, în bătaie, chiar pe holurile primăriei. Victimă a pumnilor a fost administratorul unei societăţi, chemat să îndepărteze o serie de construcţii ilegale de pe imaşul localităţii, la solicitarea Primăriei oraşului Milişăuţi. În conflict a intervenit şi viceprimarul localităţii, Vichentie Popescu, pentru a aplana scandalul, iar un scaun aruncat nu se ştie exact de cine a „zburat” pe holurile instituţiei. La faţa locului au fost chemaţi poliţişti şi jandarmi care să calmeze spiritele, forţele de ordine rămânând în zonă până la închiderea programului de la primărie.
Un conflict între două tabere, cu iz politic, şi o miză uriaşă: subvenţiile pe păşune
Păşunea din localitate a fost administrată în ultimii ani de Asociaţia Crescătorilor de Oi „Ţurcana” Milişăuţi. Asociaţia a fost constituită de trei crescători de animale din localitate, printre care şi primarul Mircea Laurus. Între timp, primarul a fost îndepărtat de la conducere, fiind şi reclamat la DNA pentru că s-a implicat în această asociaţie şi ar fi încasat ilegal subvenţii. Din tabăra adversă lui Mircea Laurus face parte şi Mihai Viţega, nimeni altul decât contracandidatul lui Laurus la un nou mandat de primar. La începutul acestui an, Primăria Milişăuţi i-a somat pe membrii asociaţiei să elibereze păşunea. Asta pentru că primăria vrea să organizeze o nouă licitaţie pentru concesionarea păşunii, după ce vechiul contract a expirat la finele anului trecut.
Mircea Laurus spune că executarea silită de ieri a venit după ce orice tentativă de înţelegere amiabilă a fost respinsă.
“Am trimis somaţii privind eliberarea păşunii, nu am vrut să distrugem nimic, totul să se facă paşnic. Prima dată somaţia de eliberare a fost pentru data de 22 ianuarie, apoi până pe 6 februarie, însă nu s-a făcut nimic. Ei au spus că e păşunea lor şi nu pleacă de acolo, sfidând legea”, a precizat Mircea Laurus.
Aşa s-a ajuns la acţiunea de ieri, când firma Construct BM Rădăuţi a fost solicitată să îndepărteze construcţiile de pe păşune. De cealaltă parte, actualii membri ai asociaţiei, în frunte cu preşedintele de acum, Vasile Ţical, se plâng că au rămas cu mieii şi cu oile în câmp, după ce grajdurile şi saivanele le-au fost distruse.
Primarul spune că s-au făcut presiuni faţă de mai mulţi angajaţi ai primăriei
Pe acest fond tensionat, lucrurile au degenerat chiar în primărie, în timp ce reprezentantul firmei ridica devizul pentru lucrările de demolare.
„S-a petrecut un incident foarte grav, în primărie au intrat şase ciobani care l-au lovit pe reprezentantul firmei, Marin Buraciuc. Cei şase au făcut mari presiuni şi faţă de mai mulţi angajaţi din primărie. Am chemat jandarmii şi poliţia. Nu pot ieşi din primărie, legea pumnului a câştigat la Milişăuţi”, a declarat, ieri, primarul Mircea Laurus. El a precizat că în grupul agresiv s-au aflat Vasile Ţical, actualul preşedinte al asociaţiei, dar şi Mihai Viţega, contracandidatul său la funcţia de primar.
Ce au stabilit poliţiştii
Poliţiştii ajunşi la faţa locului au încercat să stabilească ce s-a întâmplat. Declaraţiile sunt contradictorii, însă sunt şi câteva certitudini. Scandalul a plecat după ce Vasile Ţical s-a încăierat cu reprezentantul firmei, Marin Buraciuc. Acesta din urmă a luat un scaun în mână, probabil pentru a se apăra, iar la un moment dat scaunul a fost aruncat pe holurile instituţiei. Buraciuc a declarat că nu el a aruncat scaunul, ci chiar unul dintre cei care l-au atacat. Alături de Vasile Ţical s-au aflat mai mulţi localnici, inclusiv Mihai Viţega.
Comisarul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a precizat că în urma scandalului s-au întocmit dosare penale pentru mai multe infracţiuni: „tulburarea ordinii şi liniştii publice”, „ameninţare” şi „loviri sau alte violenţe”. Reclamaţii pentru lovire a depus atât Buraciuc, cât şi Ţical. De asemenea, ultimul a depus plângere şi pentru distrugerea stânelor de pe imaş.
DNA a început o anchetă cu privire la subvenţiile pentru păşunea de la Milişăuţi
După cum am amintit, conflictul dintre cele două tabere de la Milişăuţi, cu privire la subvenţii, a ajuns şi în atenţia procurorilor. Asta după ce contestatarii primarului Mircea Laurus au depus o reclamaţie privind modul de folosire a banilor europeni.
Conform datelor oficiale prezentate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, numai în 2014 Asociaţia „Ţurcana” a încasat subvenţie pe suprafaţa de păşune concesionată de la primăria locală, care însumează 103.638 de lei. Alte sume de ordinul zecilor de mii de lei au fost încasate şi în anii anteriori, începând cu 2011.
Membrii asociaţiei susţin că au muncit la întreţinerea păşunii fără a fi informaţi în nici un moment cu privire la ce s-a întâmplat cu subvenţiile încasate pentru suprafaţa de păşune concesionată de asociaţie, adică peste 200 de hectare.
Reclamaţia a ajuns la DNA Suceava, care a început urmărirea penală in rem, pentru presupuse infracţiuni legate de obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. Urmărirea penală a fost începută pentru fapte, nu faţă de o persoană anume.
(25 feb 2016, 21:58:15