Primăria Suceava va începe, îndată ce vremea va permite, îngrădirea noului cimitir multiconfesional din cartierul Burdujeni din municipiul Suceava. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că stâlpii şi plasa necesare împrejmuirii sunt pregătite şi speră ca până la începutul lunii aprilie acţiunea să fie finalizată. Lungu a mai declarat că repartiţia celor 2.600 de locuri de veci între bisericile creştine din cartier şi între culte s-a făcut pe baza situaţiei de la Direcţia de Statistică, în funcţie de numărul de enoriaşi.
Astfel, cele mai multe locuri de veci revin bisericilor creştin ortodoxe: 1.027 de locuri vor fi date în administrarea Bisericii ”Sfântul Andrei”, cea mai mare din cartierul Burdujeni; Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului” are repartizate 364 de locuri, Biserica ”Vasile cel Mare” - 317 locuri, Biserica ”Izvorul Tămăduirii” - 320 de locuri şi Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - 247 de locuri.
Biserica Apostolică are repartizate 169 de locuri, Biserica Adventistă de ziua a şaptea – 73 de locuri, Biserica Betel – 53 de locuri, Biserica Baptistă Betania - 30 de locuri.
Investiţia este de aproape 2,4 milioane de lei
Primarul Ion Lungu a afirmat că, dacă va mai fi primar şi în mandatul 2016-2020, trebuie continuată amenajarea de noi cimitire în municipiul Suceava pentru că cele pe care le avem nu sunt suficiente. ”Avem cimitirul nou Pacea, cimitir la Iţcani, la Burdujeni acum, dar rămân două cartiere mari, Obcini şi George Enescu, destul de departe de cimitirul Pacea şi trebuie să găsim o soluţie să amenajăm cimitire. Chiar dacă de multe ori se fac ironii pe această temă, este un lucru foarte important. Nu ne dorim să ajungem în situaţia să nu avem locuri de înhumare”, a afirmat Lungu.
Noul cimitir din Burdujeni este amplasat pe Dealul Mănăstirii. Conform proiectului, suprafaţa este de 28.874 de metri pătraţi şi va fi amenajat cu o investiţie în valoare totală de 2.369.560 de lei, inclusiv TVA: 2.600 locuri de înhumare, alei pietonale şi carosabile, platformă ecologică pentru colectarea deşeurilor, sistem de alimentare cu apă şi canalizare, iluminat public, mobilier urban, punct de control şi supraveghere, prăznicar, piaţetă pentru ceremonii şi o parcare pentru autovehicule. Administrarea spaţiilor din cimitir va reveni în totalitate cultelor cărora le-au fost repartizate locuri.
Termenul de finalizare a investiţiei de aproape 2,4 milioane de lei, aprobată în şedinţa de Consiliu Local din 27 august 2015, este de 24 de luni.
(25 feb 2016, 14:16:57
STOP , unde ii odihnim pe atei?