Drumurile din componenţa TransRarău-ului pot constitui adevărate capcane pentru şoferii dornici să ajungă în vârf de munte. După ce sâmbătă au fost nevoiţi să intervină în ajutorul unor persoane care au ajuns în şanţ după ce maşina cu care circulau a derapat, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au ţinut să transmită un mesaj de atenţionare şi avertisment pentru toţi ceilalţi turişti care au în plan să urce pe masivul Rarău.
„Întrucât sunt mulți care ignoră faptul că TransRarăul a fost închis odată cu prima cădere de zăpadă, că se creează polei pe șosea, sau șoseaua este acoperită de zăpadă, facilitând derapajul, ar trebui să se gândească că își pun în pericol viața lor și a celor ce-i însoțesc dacă autovehiculele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, set de lanțuri antiderapante și lopată. Salvamont Suceava s-a confruntat în ultimele săptămâni cu numeroase situații în care șoferii au rămas cu mașinile blocate pe gheață, dar atragem atenția că pot fi și situații în care vor fi salvate doar persoanele și să fie nevoiți să-și abandoneze mașinile pe munte, până când va fi posibilă recuperarea lor. Precizările de mai sus au fost făcute pentru a aminti turiștilor diferența dintre condițiile atmosferice de la joasă altitudine, respectiv până la circa 900 m, și cele de pe munte, care sunt în continuă schimbare”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.
Acesta a menţionat şi faptul că turiştii nu pot rămâne cazaţi peste noapte în Rarău şi nici măcar nu pot beneficia de un ceai cald deoarece motelul alpin este momentan în proces de renovare, iar restuarantul este închis.
Drumurile auto care duc spre masivul Rarău sunt din Chiril şi din Pojorâta, cele asfaltate, la care se adaugă cel din Câmpulung Moldovenesc, prin Izvorul Alb, dar care este recomandat doar maşinilor de teren.
Recomandări şi pentru turiştii care merg pe traseele montane
Având în vedere condiţiile meteo extrem de schimbătoare, salvamontiştii au recomandări şi pentru turiştii care urcă pe munte cu pasul. Aceştia trebuie să fie echipaţi corespunzător cu ghete de iarnă, mănuşi, cagulă, parazăpezi, jachetă vânt, polar, suprapantalon, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile, deoarece marcajele pe timp de iarnă sunt mai puţin vizibile, de cele mai multe ori acoperite de stratul de zăpadă, sau de crengile copacilor încărcaţi de zăpadă, vizibili fiind numai stâlpii de marcaj, vopsiţi în culorile alb şi negru în golurile alpine.
Salvatorii montani mai recomandă turiştilor ca în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. „Majoritatea turiştilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani”, a arătat Voicu Raia.
Turiştilor li se mai recomandă să plece la drum cât mai dimineaţă posibil, să aibă în componenţa grupului oameni care au mai parcurs traseul respectiv şi să aibă la îndemână numerele de telefon pentru cazuri de urgenţă, respectiv 0745/313052 şi 0725826668 (0salvamont), plus 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.