Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Mişcării Populare, Corneliu Popovici, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, documentul prin care s-a luat decizia construirii unei gropi de gunoi ecologice pe Mestecăniş, în comuna Pojorâta. Corneliu Popovici a declarat că documentul respectiv a fost trimis Primăriei Pojorâta în data de 13 martie 2007 de la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, această funcţie fiind ocupată la vremea respectivă de Gavril Mîrza. Popovici a adăugat că a vrut să facă aceste precizări deoarece după scandalul mediatic cu privire la construcţia acestei gropi de gunoi în Pasul Mestecăniş a observat că se încearcă transferarea acestei probleme către actuala administraţie locală din Pojorâta. Liderul PMP Suceava a arătat că în anul 2007, când s-a luat decizia construirii gropii de gunoi pe Mestecăniş, actualul primar Ioan Bogdan Codreanu nu ocupa această funcţie.
În documentul prezentat de Corneliu Popovici, Primăria Pojorâta era informată că în urma negocierilor dintre România şi Uniunea Europeană, în judeţul Suceava trebuiau construite două depozite ecologice zonale de colectare a deşeurilor municipale. Popovici a mai spus că în actul respectiv se arată că în luna ianuarie 2007, Consiliul Judeţean Suceava a emis o hotărâre pentru aprobarea arondării localităţilor din judeţ la cele două depozite şi la staţiile de transfer, prin care s-a stabilit ca depozitul ecologic din zona de est să fie amplasat în comuna Moara, iar cel din zona de vest pe raza comunei Pojorâta. „Această ultimă locaţie s-a stabilit de către o comisie numită de preşedintele Consiliului Judeţean prin dispoziţia nr. 30 din 29 ianuarie 2007, care a analizat, împreună cu Primăria Pojorâta, oportunitatea locaţiei depozitului de deşeuri din zona Câmpulung Moldovenesc. În urma vizionării mai multor propuneri venite din partea Consiliilor Locale din bazinul Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, comisia a propus înfiinţarea acestui depozit zonal pe un teren situat pe raza comunei Pojorâta în punctul numit Mestecăniş, teren care îndeplineşte condiţiile legale, fiind localizat în <centrul> regiunii de est de generare a deşeurilor, minimalizând eforturile de transport”, se mai precizează în documentul făcut public de liderul PMP Suceava. În acelaşi act se mai arată că la alegerea acestei locaţii s-au luat în considerare restricţiile geologice, hidrologice şi geografice, precum şi aspectele privind protecţia mediului înconjurător, acesta având sisteme de acceptare a deşeurilor aduse direct de consumatori privaţi, în zonă fiind asigurat terenul adiţional pentru activităţi de recuperare, reciclare şi tratare a deşeurilor.
Terenul pe care s-a construit groapa de gunoi revine în administrarea Primăriei Pojorâta
Luând în considerare toate aceste aspecte, prin această adresă administraţia judeţeană ruga Primăria Pojorâta să propună un proiect de Consiliu Local privind acceptarea ca o suprafaţă minimă de 10 hectare în zona Mestecăniş, aflată în proprietatea comunei, să fie destinată construirii depozitului ecologic zonal de colectare a deşeurilor.
Reamintim că investiţia în construcţia gropii de deşeuri de pe Mestecăniş a fost oprită după ce Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea Hotărârii de Consiliu Local Pojorâta prin care nouă hectare de teren au trecut din administrarea comunei Pojorâta în cea a Consiliului Judeţean, pe motiv că nu s-au respectat procedurile cu privire la consultarea populaţiei.
Prezent alături de Corneliu Popovici în conferinţa de presă, primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, a spus că nu vrea să comenteze o decizie a instanţei, precizând că după această decizie a Curţii de Apel Cluj, terenul respectiv trebuie să revină primăriei. Codreanu a spus că hotărârea care a fost anulată de instanţă a avut avizul de legalitate din partea Prefecturii Suceava.