Primăvara a venit mai devreme anul acesta, nu doar ca temperaturi, ci şi din prisma comercianţilor de mărţişoare, care, de la jumătatea lunii februarie, au început să-şi facă apariţia pe străzile Sucevei, de la o zi la alta numărul acestora fiind tot mai mare.
Clienţii deja se înghesuie la tarabe, atraşi de diversitatea mare de modele propuse spre cumpărare, de la un an la altul, pe lângă modelele clasice fiind aduse produse noi.
Nici preţurile nu sunt mari, ofertele fiind făcute după buzunarul fiecăruia, pentru că poţi cumpăra mărţişoare şi cu 50 de bani sau un leu, cele care „sar” de această valoare fiind deja mai complexe, pentru cei care vor ceva mai pretenţios pentru cei dragi din viaţa lor.
Mărţişoare maşinuţă, pălărioare sau breloc
Dacă în alţi ani mărţişoarele se limitau la câteva modele tradiţionale, care puteau fi oferite atât femeilor, cât şi bărbaţilor, mai ales că obiceiul oferirii de mărţişoare bărbaţilor se păstrează încă în această zonă a ţării, acum, pe lângă mărţişoarele unisex, au apărut şi cele diferenţiate pe genuri.
De exemplu, Lili Chelaru, o comerciantă de mărţişoare cu cinci ani de experienţă în domeniu, care are mesele aşezate în faţa magazinului Bucovina, a adus zeci de modele de maşinuţe miniaturale, care să fie oferite de femei şi fete celor dragi din viaţa lor, mai ales dacă se numără printre bărbaţii pasionaţi de autoturisme.
Tot pentru bărbaţi, pe lângă mărţişoarele clasice, cu hornari, trifoi, ancore, a pregătit mărţişoare-breloc, inclusiv cele ce simbolizează Anul Maimuţei, din calendarul chinezesc, perioadă care a început recent.
Printre noutăţile pentru femei se numără pisicuţele cu pietre semipreţioase, buburuzele care aduc primăvara ori mesajele tip felicitare, cu dedicaţii, pentru „cei care nu au cuvintele la ei”, după cum spune Lili Chelaru, care, pentru a avea cu ce se prezenta acum în faţa cumpărătorilor, se apucă de treabă din decembrie - „unii se pregătesc de Crăciun şi eu de mărţişoare”.
O altă găselniţă simpatică sunt mărţişoarele-pălărioare, de diferite culori, care pot fi prinse la reverul hainei, împreună cu tradiţionalul şnur alb-roşu.
Florile uscate, preferatele multor cumpărători
Chiar dacă primăvara nu şi-a intrat deplin în drepturi, cumpărătorii roiesc ca albinuţele în jurul tarabelor cu mărţişoare.
„Luăm din timp să avem de unde alege cele mai frumoase. Le dăm prietenilor apropiaţi”, spune o tânără care a luat la rând tarabele din faţa Policlinicii Areni, înainte de a se decide ce să cumpere.
„Preţurile încep de la 50 de bani şi ajung cel mult la 10 lei la mărţişoare. Mai sunt şi aranjamentele cu flori uscate, care sunt ceva mai scumpe, ajungând până la 15 lei. Cele mai căutate sunt cele din fir, făcute manual, cele cu flori uscate şi cele cu figurine, pentru copii, la şcoală. Majoritatea mărţişoarelor le facem noi, doar ce nu putem noi crea, precum figurinele, cumpărăm, dar apoi prelucrarea este tot a noastră”, explică un alt comerciant, ŞandorTofolvi, care lucrează la mărţişoare încă din toamna anului anterior.
La el, florile uscate au devenit buchete miniaturale, vândute la un preţ foarte atractiv, în vreme ce alţii au făcut din frunze şi flori, de fel şi fel de culori, felicitări interesante ori un fel de tablouri, ce pot fi oferite ca amintire celor apropiaţi.
Concurenţă pentru ocuparea unor zone cu aflux mare de cumpărători
Comerţul stradal sezonier, precum este cel cu mărţişoare, este gestionat de administraţia fiecărei localităţi. Tocmai de aceea, pentru anul acesta, Primăria Suceava a pregătit nu mai puţin de 56 de amplasamente în care pot fi desfăşurate tarabele comercianţilor de mărţişoare, având experienţa anilor anteriori, în care s-a confruntat cu un număr mare de solicitări.
„Până acum avem 46 de cereri pentru ocuparea amplasamentelor autorizate, dintr-un total de 56 de locuri pe care le avem reglementate. Mai sunt zece locuri libere. Din păcate, cei care vin cu solicitări de acest gen de obicei nu vin cu documentaţia completă şi cam trebuie să-i întoarcem de mai multe ori. Taxa pentru comerţ ambulant este de 50 de lei şi mai au de plătit 4 lei/zi pe metrul pătrat, pentru mesele sau tarabele de pe care îşi vând marfa. În general, acestea au 2 mp. Avem stabilite mai multe locaţii, dar cele mai aglomerate sunt în zona magazinului Bucovina şi la Orizont, în Burdujeni”, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi, care gestionează şi activitatea de eliberare a autorizaţiilor provizorii de comercializare a mărţişoarelor.
În municipiul Suceava au fost identificate opt zone în care este autorizată comercializarea mărţişoarelor, prin amplasarea a maximum 56 de tarabe pe domeniul public: la Policlinica Areni - şase locuri, în zona magazinului Bucovina – 20 de locuri, în faţa Spitalului Judeţean – trei locuri, pe strada Staţiunii – patru locuri, pe bdul George Enescu – cinci locuri la Curcubeul şi trei locuri în vecinătatea filialei Aliantz Ţiriac, pe strada Petru Rareş, în faţa fostei hale agroalimentare – cinci locuri, iar în zona staţiei Orizont, din Burdujeni – zece locuri.
Amenzile neplătite, o piedică pentru autorizarea comercianţilor ambulanţi
Numărul solicitărilor depuse la Primăria Suceava pentru amplasarea de tarabe stradale de comercializare a mărţişoarelor a fost mult mai mare, dar, în cazul unora, nu a putut fi dat aviz favorabil din cauza unor piedici legale.
„O problemă o constituie amenzile neplătite ale unora dintre ei, rămase din urmă, iar până la achitarea acestora nu li se pot emite autorizaţii. Unul dintre solicitanţi avea amenzi neachitate de 5.600 de lei, multe luate tocmai din cauza comerţului ambulant neautorizat”, a menţionat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Alţii nu au primit dreptul de a practica comerţul ambulant pentru că nu au o formă de organizare juridică.
„Sunt persoane care au venit şi au solicitat comercializarea acestor mărţişoare fără a avea acte privind forma de organizare juridică – persoană fizică autorizată, asociaţie familială etc. Acele cereri nu au putut fi rezolvate. Mai aşteptăm cereri, au venit multe şi din alte localităţi. Prioritate au cei de la noi, dar se pare că încap şi cei din alte părţi, fără nici o problemă”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Respectarea condiţiilor de autorizare este verificată în teren de membrii Poliţiei Locale şi de cei ai Biroului de Control Activităţi Comerciale, din primărie, până acum mulţi dintre cei care îşi scoseseră deja tarabele în drum, fără nici un act, fiind trimişi să se autorizeze.