Un elev al Şcolii Gimnaziale Poiana Stampei a fost eliminat, ieri, din cadrul probei de matematică a simulării evaluării naţionale, după ce acesta a fost surprins de profesorii supraveghetori în timp ce încerca să copieze rezolvările cerinţelor. Lucrarea elevului va fi notată cu 1, însă calificativul nu va fi trecut în catalog.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, cea de-a doua probă a simulării examenului de final de clasa a VIII-a a înregistrat 352 de absenţi. Din cei 7.618 elevi înscrişi în clasa a VIII-a din şcolile judeţului, 7.265 au susţinut ieri testarea.
Elevii de clasa a VIII-a au dat marţi simulare la proba de matematică pentru examenul de evaluare naţională.
Elevii au avut de rezolvat trei subiecte, cu niveluri diferite de dificultate, într-un interval de două ore. La primul subiect, cotat cu 30 de puncte, aceştia au primit şase exerciţii cu nivel mai scăzut de dificultate (fracții, intervale, calcularea ariei unui cub, calculul diametrului unui cerc etc). Rezolvarea celor cinci cerinţe ale subiectului cu numărul 2 asigura elevilor alte 30 de puncte, la fel şi cel de-al treilea subiect, care conținea două subpuncte cu mai multe probleme de geometrie.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că „subiectele pentru simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Corectarea lucrărilor va fi făcută de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional”.
Urmează simulările liceenilor
Rezultatele acestor simulări vor fi publicate la data de 4 martie, după care va veni rândul liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a să fie evaluaţi.
În cazul elevilor de clasa a XI-a, disciplinele la care se organizează testare sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (unde este cazul), matematică sau istorie (în funţie de profilul clasei).
Disciplinele la care se organizează simulări la clasa a XII-a sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă, matematică sau istorie (în funcţie de profilul clasei) şi fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie (proba la alegere a profilului şi specializării). Liceenii vor susţine simulările în perioada 7-10 martie.
Conform Ministerului Educaţiei, obiectivele simulării examenelor naţionale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susţine la finalul claselor a VIII-a şi a XII-a, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea actului educaţional.