Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a continuat şi pe parcursul ultimelor zile acţiunea de identificare a persoanelor care s-au manifestat violent şi au făcut parte din grupul agresiv al forestierilor suceveni, al căror protest de la începutul acestei luni a degenerat în acte de violenţă. În total, au fost aplicate 21 de amenzi, în valoare de 37.500 de lei. Sancţiunile contravenţionale au fost scrise pe numele a 12 persoane, o parte dintre acestea având de achitat câte două amenzi. Chiar dacă acţiunea de identificare a grupului agresiv a fost în mare parte finalizată, jandarmii mai pot încă aplica sancţiuni, termenul legal în care pot acţiona fiind de până la şase luni de la constatarea faptelor antisociale.
La protestul din 1 februarie au participat în jur de 800 de persoane, agenţi economici şi angajaţi din industria masei lemnoase din judeţul Suceava.
Problemele au apărut după ce sute de oameni s-au îndreptat spre Direcţia Silvică Suceava. Conform autorizaţiei, la Direcţia Silvică trebuiau să ajungă doar 50 de persoane, pentru care era pregătit un perimetru.
Sutele de oameni s-au confruntat cu forţele de ordine, intrând în curtea Direcţiei Silvice şi încercând să pătrundă apoi şi în sediul instituţiei. Contrele dintre protestatari şi forţele de ordine au durat aproximativ un sfert de oră, forestierii reuşind să treacă de un prim baraj al jandarmilor şi să ajungă în curtea instituţiei, până aproape de intrarea în clădire.
În încăierare, forţele de ordine au blocat parţial accesul în curte, cu un camion al Jandarmeriei. De partea cealaltă, câţiva protestatari au folosit pancartele pe post de bâte îndreptate spre jandarmi.
Pentru ce au fost date amenzile
Amenzile au fost aplicate în baza Legii 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, şi a Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Concret, amenzile au fost date pentru nerespectarea orelor de desfăşurare a protestului, a traseelor de deplasare şi a perimetrelor, pentru neluarea de către organizatori a măsurilor de întrerupere a adunărilor publice când acestea degenerează, pentru iniţiere sau recurgere la acţiuni violente în cadrul adunării publice (toate la Legea 60/1991), respectiv pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri publice şi refuzul unei persoane de a se legitima (Legea 61/1991).